Arnhem en omstreken

Marco is eerste bestuurder namens dierenpartij wereldwijd

Marco van der Wel.
Marco van der Wel. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Marco van der Wel wordt woensdagavond geïnstalleerd als wethouder voor de Partij voor de Dieren in Arnhem. Daarmee is hij niet alleen de eerste bestuurder die de partij in het 20-jarige bestaan in Nederland levert. Ook wereldwijd heeft nooit eerder een dierenpartij bestuurlijke verantwoordelijkheid gehad, weet Van der Wel.
En daar is hij 'heel trots op'. "Een grote eer. Ook voor ons als partij." In geen van de twintig landen waar een dierenpartij inmiddels voet aan de grond heeft gekregen, werd er bovendien eerder een bestuurder geleverd, vertelt Van der Wel. "Maar we groeien. Steeds meer mensen stemmen op ons, waardoor er meer aandacht komt voor dieren, natuur en milieu."
In Arnhem wil hij dat nu gaan waarmaken en het beleid 'op die belangrijke punten' veranderen. In de onderhandelingen heeft zijn partij daar volgens Van der Wel niks op hoeven toegeven, omdat de andere partijen ook het belang daarvan zagen.

'Sluiten geen compromissen'

Dat de PvdD nu wel serieus genomen wordt als coalitiepartner, komt niet omdat zijn partij veranderd is, denkt Van der Wel. "Wij hebben altijd een heel duidelijk programma waar mensen zich thuis bij voelen omdat we eigenlijk geen compromissen sluiten."
De vraag was meer of de andere partijen klaar waren om met de PvdD te regeren, constateert Van der Wel. "Wilden zij meegaan in onze thema's? Nu denk ik dat we niet meer om de klimaat- biodiversiteitscrisis heen kunnen. Dus de anderen zijn dichter bij de PvdD gekomen, zonder dat wij hebben ingeleverd."
Toch is dit voor zijn partij een hele belangrijke stap, erkent Van der Wel. "Je ziet dat we steeds serieuzer worden genomen. Ook in de Tweede Kamer spelen we een hele belangrijke rol. Nu nog vanuit de oppositie, maar ik denk in de toekomst zeker als coalitiepartner om Nederland écht te gaan veranderen." Dat de Partij voor de Dieren op termijn de minister-president levert, acht hij ook zeker denkbaar.

'Eén belangrijk onderwerp'

Uiteindelijk leidt dat tot een betere wereld, is Van der Wel overtuigd. "Wij hebben maar één belangrijk onderwerp: dat is de planeet met al haar inwoners. Dat we als mens in samenhang met de omgeving, de natuur en de dieren kunnen leven. Dat moeten we onze kinderen nu gaan leren. Dan hebben we daar tot in de verre toekomst heel veel profijt van."
Zelf woont de Rotterdammer al 'best wel lang' in Brabant waar hij fractievoorzitter was in de Provinciale Staten. Het plan is dat hij nu in Arnhem gaat wonen. Werkt dat om leiding te gaan geven aan een stad die je eigenlijk nog niet zo goed kent? "Dat denk ik wel", reageert Van der Wel. "Ik heb mijn achtergrond in natuur, biodiversiteit en milieu. Dat zijn ook precies mijn portefeuilles. Ik denk dat natuur, ecologie en dierenwelzijn niet heel erg verschilt per gemeente. Dus kan ik een mooie, frisse bijdrage leveren in Arnhem."
Toch zal hij ook de wijken in moeten en met mensen praten, realiseert Van der Wel. Bijvoorbeeld voor het thema zorg, waar hij ook verantwoordelijk voor is. "Ik denk dat ik daar redelijk goed in ben", zegt hij zelfverzekerd.

'Ben wel wat gewend'

Met het imago dat de Arnhemse gemeenteraad heeft van een harde politieke cultuur waarin er soms op de man wordt gespeeld, denkt Van der Wel prima om te kunnen gaan. "Ik ben wel wat gewend. Ik kom uit een cultuur waarin we heel stevig en hard met elkaar debatteren. Dat duurde soms meer dan twaalf uur. Dus ik ben blij met de spreektijdenregeling in Arnhem."
Tijdens zijn bestuursperiode wil Van der Wel een voorbeeld zijn voor 'hoe we met dieren, de natuur en het milieu omgaan'. "Als persoon ben ik standvastig. Ik ben wel iemand met gevoel en kom op voor de zwakkere waarden. Of dat nu bijvoorbeeld dieren zijn of kinderen: die krijgen bij mij altijd een warme plek. Toekomstige generaties, daar moeten we heel goed mee omgaan."

Zie ook: