Rivierengebied

Particuliere musea steeds vaker betaald met geld van rijken

Henk Visscher
Henk Visscher © Omroep Gelderland
BUREN - Henk Visscher is een verzamelaar van klassieke auto's en wil nog dit jaar een eigen museum openen in Buren. "Er komen oldtimers van Peugeot, Opel, Simca", zegt Visscher, die in zijn werkzame leven een eigen autobedrijf heeft gehad. Een eigen collectie had hij dan ook al in de loop der jaren verzameld. Vorig jaar oktober kreeg hij het idee om een oldtimermuseum op te richten voor zijn collectie: Visscher Classique.
Visscher stopt zijn eigen geld en tijd in het museum, en wil het met zo'n veertig vrijwilligers draaiende houden na de opening, die dit najaar gepland staat.
Visscher is niet de enige die met eigen geld en een verzameling een museum opent. Uit de laatste cijfers van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van musea, blijkt dat in Gelderland bijna dertig procent van de musea particulier is en dus geen subsidie ontvangt.
De collectie van Henk Visscher
De collectie van Henk Visscher © Omroep Gelderland
De laatste jaren is er een aantal grote Gelderse particuliere musea geopend. Museum MORE in Gorssel opende de deuren in 2015, opgericht door zakenman Hans Melchers. Een tweede vestiging van Museum MORE, in Kasteel Ruurlo in de Gelderse gemeente Berkelland, volgde in 2017.
Een jaar later opende - ook in de Achterhoek - museum STAAL in Almen. Het is gewijd aan de dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring. In hetzelfde jaar opende in Harderwijk het Marius van Dokkum Museum, een dependance van het Stadsmuseum dat met hulp van particuliere investeringen is gefinancierd. En het particuliere Noord-Veluws Museum opende in 2014.

Veel geld

"Het is met name een trend dat mensen die veel geld hebben verdiend, investeren in een museum", zegt Marc Wingens, directeur van Erfgoed Gelderland. "Op die manier willen ze iets terugdoen voor het grotere publiek. De overheid stimuleert dit natuurlijk ook."
Vanuit Den Haag wordt al langer verwacht dat de cultuursector meer zelf doet, zegt hij. "En bij gemeenten is er ook minder geld en liggen er meer taken op het bord. Dan kom je al snel uit op particuliere manier van financieren."
Vaak hebben mensen die een eigen museum opzetten aan het eind van hun leven een grote verzameling opgebouwd. "Die willen ze dan op deze manier ook voor de toekomst onderbrengen", zegt Wingens.
Er komen oldtimers in het museum van Visscher
Er komen oldtimers in het museum van Visscher © Omroep Gelderland
Dat geldt ook voor Visscher. "Ik wil een toekomstbestendig museum, waar we ook voor kinderen iets inrichten. Zodat mensen er nog lang van kunnen genieten. Het gaat om auto's. Ik wil dat mensen over een tijdje hier komen en dan zien: 'Hé, deze auto's hebben nog een stuur'. Ze mogen ook zelf rijden in de auto's. Sommigen vinden dat een risico, maar stilstand is achteruitgang voor auto's."
Visscher had meerdere autobedrijven die hij iets meer dan een jaar geleden verkocht. "Te veel thuiszitten is ook niet goed, dus heb ik afspraken met mijn vrouw gemaakt dat ik weer wat kan gaan doen. Maar inmiddels zegt ze dat ik meer tijd kwijt ben dan aan het bedrijf daarvoor. Daar heeft ze wel een beetje gelijk in. Maar succes is als een kruiwagen. Als je hem geen duw geeft, komt hij ook niet verder. Ik wil dit tot een succes maken."