Rivierengebied

Vaccinatielocatie wordt voor twee weken vluchtelingenopvang: 'Ook wij vinden dat dit niet kan'

Spelende kinderen in het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.
Spelende kinderen in het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. © ANP
CULEMBORG - Een vaccinatielocatie aan de Bellweg in Culemborg wordt ingericht als crisisnoodopvang voor asielzoekers. De komende twee weken kunnen er - naast Oekraïense vluchtelingen - 150 mensen terecht, die bij het COA-aanmeldcentrum in Ter Apel niet meer kunnen worden opgevangen.
"Het ministerie is bezig met een grote opvang, maar die is niet zomaar uit de grond gestampt", legt Lenie van Goor, regiomanager Asiel van VluchtelingenWerk Oost-Nederland, uit waarom Culemborg een opvangplek wordt. "Op korte termijn is structurele opvang niet te doen."
Tot die tijd moeten vier veiligheidsregio's per keer moeten telkens zeshonderd asielzoekers opvangen om het overvolle centrum in Ter Apel te ontlasten. Om de twee weken wisselt de regio. "Ook wij vinden dat dit niet kan", zegt Van Goor daarover, "maar dit is echt om te voorkomen dat mensen op straat komen te slapen."

Culemborg als eerst

In onze provincie is Gelderland-Zuid, waar Culemborg onder valt, van 15 tot 29 juni aan de beurt. Welke drie andere regio's in Nederland verantwoordelijk worden voor de crisisnoodopvang is nog niet bekend. "Zoals het er nu uitziet, zijn de andere veiligheidsregio's in Gelderland komende zomer aan de beurt", legt Van Goor uit. "Tenzij er een grotere opvang beschikbaar is."
Het kan echter nog wel even duren tot er een grotere opvangplek beschikbaar is. Wel komen er kleine asielzoekerscentra bij, zoals in Oosterbeek waar 150 mensen kunnen worden opgevangen.

Spanningsveld

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad twijfelen of er met het rouleersysteem wel voldoende vluchtelingen worden opgevangen.
Volgens Van Goor kan het voorlopig niet echt anders, omdat de staatssecretaris en gemeenten in een spanningsveld nu er ook Oekraïense vluchtelingen moeten worden opgevangen. "Je kan voor de ene groep niet ruimhartiger zijn dan voor de ander."