Gelderse Vallei

Deze woongroep geeft al 25 jaar een soort campinggevoel

EDE - De wildste geruchten deden 25 jaar geleden de ronde, toen de eerste bewoners hun intrek namen in Centraal Wonen De Wonenwij in Ede. “Blijkbaar was het algemene idee in de buurt dat iedereen met iedereen naar bed gaat”, vertelt Anne van der Schoot, bewoonster van het eerste uur.
Maar met een brede glimlach verwijst de nu 87-jarige Van der Schoot dat gerucht naar het land der fabelen. “We waren en zijn gewoon een vereniging van 47 huishoudens, die samen dingen ondernemen en ook een aantal ruimtes deelt.”
Kijk hier naar het verhaal van mevrouw Van der Schoot en de andere bewoners:

'Wie is de Mol'-avonden

Van der Schoot noemt onder meer Het Schip: een groot gebouw midden in de gemeenschappelijke tuin. “Het Schip is ideaal voor een verjaardag of een workshop voor je werk. Daar kun je het voor huren”, aldus Arwin van Holten. “Wij hebben daar bijvoorbeeld ook Wie is de Mol-avonden gehouden.”
Samen met zijn vrouw Ilka woont Arwin nu ruim anderhalf jaar in De Wonenwij. Doordat de tuinen volgens de woonregels niet volledig omheind mogen zijn met schuttingen, moesten ze in het begin nogal wennen.

Campinggevoel

“We hebben een stuk eigen tuin aan het huis van 4 bij 4 meter. Daarna is er een stuk adoptietuin en vervolgens de gemeenschappelijke tuin”, legt Ilka uit. “Het is ontzettend leuk dat mensen zo naar binnen komen wandelen of even een praatje komen maken. Dat geeft een soort campinggevoel. Maar soms heb je je dag niet en zit je ook niet op dat praatje te wachten. Gelukkig kan de deur altijd nog op slot.”
Ik ben wel alleenwonend, maar niet alleenstaand
Annelies Hoefsloot, bewoonster van De Wonenwij
De 47 huishoudens van de Wonenwij zijn zeer divers en van alle leeftijden. Zo wonen er jonge gezinnen, maar ook ouderen die in hun eentje wonen. Een van hen is Annelies Hoefsloot. "Ik woon hier al vanaf het begin en af en toe heb ik het er helemaal mee gehad. Maar nog steeds overheersen voor mij de voordelen", zegt ze. "Want ik ben wel alleenwonend, maar niet alleenstaand. Als er iets is, dan staat er binnen vijf minuten altijd wel iemand voor je klaar. Dat is buiten de Wonenwij wel een ander verhaal."
Centraal Wonen is een manier van wonen waarbij de bewoners bewust kiezen voor meer onderlinge betrokkenheid en zich gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor het geheel. In Gelderland zijn er zeker twaalf Centraal Wonen-projecten.