Noord-Veluwe

Gevaarlijk of saai werk? Robothond Spot draait er zijn poot niet voor om

Spot bij het onderstation in Apeldoorn.
Spot bij het onderstation in Apeldoorn. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Netbeheerder Alliander onderzoekt wat robothond Spot kan betekenen binnen de netbeheerderwereld. De robot is voor twee weken gehuurd om te kijken welke toepassingen haalbaar zijn en wat hij kan in een gevaarlijke omgeving met hoogspanningen.
De robot wordt ook ingezet door de politie en brandweer:
Hoe robothond Spot Alliander helpt
Op het onderstation aan de Oude Beekbergerweg in Apeldoorn maakt robothond Spot bij wijze van proef zelfstandig zijn rondes. Met een hittecamera legt hij nauwkeurig in beeld vast wat de situatie is op het terrein.
De elektrische installatie in het hoogspanningsnet is goed voor de stroomvoorziening van zo'n 24.000 huishoudens. In de toekomst zou robotica ook gebruikt kunnen worden bij het signaleren van stroomstoringen en het uitbreiding van het stroomnetwerk.

Robothond kan oplossing zijn voor personeelstekort

Spot kan dingen die mensen niet kunnen. Zoals werken in een gevaarlijke omgeving. En Spot is heel handig bij saai routinematig werk. Door Spot kunnen de monteurs zich bezighouden met echt interessant werk.
Zo sluit het mooi bij elkaar aan: niet dat mensen werkloos worden door de techniek, maar de techniek helpt daar waar moeilijk technisch personeel te krijgen is. Een bijzondere oplossing dus van een bedrijf met een enorm personeelstekort. Volgens Emese Corbet van Alliander en projectleider van Spot wordt de robot ingezet ter ondersteuning van het personeel waar nu dringend behoefte aan is.