Rijk van Nijmegen

7000 militairen komen voor de Vierdaagse naar Heumensoord (maar de Canadezen zijn er niet bij)

Een_vertegenwoordiger_van_de_gemeente_geeft_de_sleutel_van_het_transformatorhuisje_op_Heumensoord
Een_vertegenwoordiger_van_de_gemeente_geeft_de_sleutel_van_het_transformatorhuisje_op_Heumensoord © OG
NIJMEGEN - Een jubileum dit jaar voor Kamp Heumensoord, dé logeerplek voor de militairen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Voor de zestigste keer slaan de soldaten uit binnen- en buitenland daar hun kamp op. Dit jaar wonen er een week lang zo'n zevenduizend militaire lopers. Maar de Canadezen zijn er dit jaar niet bij wegens 'rekruteringsproblemen in eigen land'.
Op het nu nog ongerepte natuurterrein is dinsdagmiddag de officiële overdracht van het terrein van Natuurmonumenten. Vanaf dat moment zijn luitenant-kolonel John Haasnoot, zeg maar de 'burgemeester' van Heumensoord tijdens de Vierdaagse en adjudant Martien Timmerman, de bouwmeester van het kamp, de baas. En die hebben er heel veel zin in. John Haasnoot: "Het is echt een heel mooi evenement en ik kijk er echt naar uit om iedereen weer te zien."

7000 militairen

De geschiedenis van Heumensoord voert terug tot 1962. Na twee eerdere militaire kampen op andere plekken in Nijmegen, werd in dat jaar voor de eerste keer Legeringskamp Heumensoord van de grond. Dat bood toen plaats aan vierduizend militairen. John Haasnoot legt uit waarom het fijn is dat alle militairen bij elkaar gehuisvest zijn. "Het lost veel logistieke problemen op, we hebben geen grote transporten meer. Ze starten van hieruit en ze komen ook hier weer terug. Dus er is ook minder druk op de regio om al die militairen te huisvesten en te transporteren."
Dit jaar worden er zevenduizend verwelkomd, afkomstig uit 24 landen. Bert Huisman, hoofd communicatie Heumensoord: "Dat zijn iets minder landen dan vorige edities. Dat heeft toch nog te maken met corona en de oorlog in Oekraïne op dit moment".
De Canadezen ontbreken dus ook, zo vertelt John Haasnoot. "De Canadezen hebben in eigen land rekruteringsproblemen. Dat willen ze de komende twee jaar gaan oplossen en blijkbaar hoort daar het lopen van de Vierdaagse niet bij."
Reusachtige_legerlaarzen_en_een_helm_vormen_de_offici_le_toegangspoort_op_kamp_Heumensoord
Reusachtige_legerlaarzen_en_een_helm_vormen_de_offici_le_toegangspoort_op_kamp_Heumensoord © OG
De komende anderhalve maand is er werk aan de winkel voor de bouwers onder leiding van adjudant Martien Timmerman. Er wordt onder meer elektriciteit en stromend water aangelegd en er worden tenten neergezet. Op 15 juli worden de beroemde laarzen met daarboven de reusachtige legerhelm geplaatst, de traditionele toegangspoort bij Heumensoord.