Rivierengebied

Vrijwilligers knappen zwerffietsen op: 'Iedereen kan meedoen'

Elze Frie en zwerffietsen die opgeknapt worden
Elze Frie en zwerffietsen die opgeknapt worden © Omroep Gelderland
ZALTBOMMEL - Zwerffietsen van het station opknappen en verkopen, maar ook fietsen repareren voor mensen met een kleine beurs. In Zaltbommel opent donderdag Fiets + Techniek: een sociale onderneming voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor velen is dat een kans om door te groeien naar de reguliere arbeidsmarkt. Terwijl ze nog druk bezig zijn met de opening, hebben ze de eerste opdracht al binnengehaald.
Fiets + Techniek wordt een werkplaats van de sociale onderneming Elliz in Company. Daar werd tot nu toe alleen met textiel gewerkt. Mensen kwamen kleding van dierbaren brengen en daarvan werden bijvoorbeeld knuffels of dekens gemaakt.
Eigenaar Elze Frie wilde al langer een technische werkplaats oprichten. "Niet iedereen heeft affiniteit met textiel. Fietsen is iets wat iedereen kent. Iedereen vindt het leuk om te fietsen en er zijn heel veel fietsen die op de afvalberg terechtkomen."
Zo kwam de onderneming op het idee om oude fietsen te gaan opknappen. "Dat is niet heel ingewikkeld. Iedereen kan meedoen en dat vinden we vooral belangrijk."
Je kunt een halve dag of een uurtje per dag beginnen
Elze Frie
Iedereen kan volgens Frie een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. "Het zijn bijvoorbeeld mensen die onzeker zijn over werk of die iets moeten opbouwen aan hun dagritme. Je kunt een halve dag of een uurtje per dag beginnen en dan kun je kijken: hoe vind ik het werken? Kan ik dat nog wel?"

Doorgroeien naar fietsenmaker

Vrijwilligers die talentvol blijken, kunnen bij Fiets + Techniek verder groeien. "Er is een enorm gebrek aan fietsenmakers in Nederland. Als we zien dat je talent hebt en je vindt het zelf leuk, dan kun je stage lopen bij een fietsenmaker in de omgeving. Er zijn verschillende trainingsprogramma's waardoor je uiteindelijk als fietsenmaker aan de slag kan."
De fietsen worden geleverd door de gemeente Zaltbommel. Het gaat om achtergelaten fietsen die na drie maanden bij de gemeentewerf te hebben gestaan eigendom zijn geworden van de gemeente.
Maar particulieren kunnen ook hun oude fiets naar Fiets + Techniek brengen. "Wij zijn een inzamelpunt voor ANWB Kinderfietsenplan. Opgeknapte kinderfietsen gaan naar gezinnen waar weinig inkomen is."

Eerste opdracht

Ook al gaat de onderneming later deze week open, de eerste opdracht staat al op het lijstje. "De opdracht komt van Kentalis, een school voor kinderen met gehoorproblemen. De school verhuist van Sint-Michielsgestel naar Zaltbommel, zestig kinderen moeten straks van de ene naar de andere locatie fietsen. Zij moeten allemaal een fiets hebben dus daar gaan we volgende week aan beginnen."
Het opknappen van zestig fietsen wordt een flinke klus, geeft Frie toe. Ze moeten allemaal eind augustus af zijn. Iedereen die wil komen helpen met de klus, is dus zeer welkom.