Rivierengebied

Wethouder pakt verwaarloosde tuin van Lien aan na overlijden man

Lien bekijkt hoe de mannen van Yuverta haar tuin omtoveren tot een groene oase
Lien bekijkt hoe de mannen van Yuverta haar tuin omtoveren tot een groene oase © Foto van Beek - Dodewaard
DODEWAARD - Als je de voortuin van Lien van Kleef bekijkt is deze overwoekerd met onkruid, maar vroeger was dat heel anders. Lien van Kleef woont al 35 jaar in de Nassaulaan in Dodewaard. Eerst met haar man en dochter maar inmiddels woont ze er alleen.
Ze vertelt: "Mijn man was de tuinman, ik niet. Maar hij is er niet meer." Lien heeft na het overlijden van haar man niets meer aan haar tuin gedaan. Maar vanaf vandaag komt daar verandering in. Het groenteam van de 'Groenste Straat van Gelderland' strijkt neer in de versteende Nassaulaan in Dodewaard.
Dat er vergroend moet worden vindt ook wethouder Stefan van Someren. In zijn overall begint hij gretig aan het wegscheppen van de eerste stenen. Hij is er de hele dag, klaar om Dodewaard een stukje meer te vergroenen.
Dat de wethouder zelf 'met de poten in de klei' staat is volgens hemzelf niet gek. Dat is immers de Betuwse mentaliteit benoemt hij, terwijl zijn schep doorspit in de tuin van Lien van Kleef. "Deze mevrouw verdient dat helemaal", aldus de wethouder die knikt naar Lien.
"Het is een tijd geleden dat Lien iets aan haar tuin heeft gedaan, maar dat heeft zo zijn redenen, nu verdient ze een mooie tuin." aldus wethouder van Someren.
Wethouder Stefan van Someren in overall aan het scheppen
Wethouder Stefan van Someren in overall aan het scheppen © Foto van Beek - Dodewaard.
In de serie "De Groenste Straat van Gelderland" worden zeven straten in de provincie aangepakt door een deskundig groenteam. Stenen eruit en groen erin! Een vakkundige jury bepaalt in de finale wie met deze felbegeerde titel aan de haal gaat.
Mevrouw van Kleef heeft een zware tijd achter de rug. Afgelopen januari overleed ook haar dochter. Lien vertelt: "Dan doet het je allemaal niets meer", ze kijkt even weg en vervolgt: "Je gaat maar gewoon door zover als het kan. Ja je moet wat, je hebt geen keus. Je moet er maar voor de kleinkinderen zijn."
Dat de tuin dan geen prioriteit heeft, wordt door iedereen begrepen. Gelukkig ligt het na een dag hard werken er een stuk fleuriger bij en dat doet de mens goed. Lien is blij met het eindresultaat en dat het na jaren weer neer zo straalt als vroeger.
Zo zag de tuin van Lien van Kleef eruit voor de verandering
Zo zag de tuin van Lien van Kleef eruit voor de verandering © Foto van Beek - Dodewaard.
Lien van Kleef straalt tussen haar nieuwe plantjes
Lien van Kleef straalt tussen haar nieuwe plantjes © Foto van Beek - Dodewaard.
Ook overbuurvrouw Ageeth Feenstra woont al een aantal jaar in de Nassaulaan maar wil graag wat doen aan haar eigen voortuin zo zegt Ageeth: "Een voortuin is voor de buurt. Dat moet netjes zijn".
Netjes wil ze het nu nog niet noemen nu het onkruid nog tussen het grind opspringt. Alle bewoners kunnen planten uitkiezen die ze in hun tuin willen. Ageeth heeft het druk met het uitkiezen van de kleur. Een lastige keuze, zo blijkt.
Meer kleur in de tuin dan grijze tegels en grind is niet alleen goed voor de biodiversiteit en waterafvoer maar ook voor het welzijn van de mens, vindt men in Dodewaard. Dat laten Ageeth en Lien vandaag weer zien als ze aan het einde van de dag stralend hun nieuwe plantjes bekijken.
In Dodewaard zijn er nog veel meer tuinen aangepakt. De hele aflevering van 'De Groenste Straat van Gelderland' kijken? Dat kan hier:
De Groenste Straat van Gelderland - Dodewaard