Liemers

Uilen en vogels nestelen zich in verplaatste kasten

Pannerden, uilen ringen
Pannerden, uilen ringen © Omroep Gelderland
PANNERDEN - Langzaamaan nestelen er uilen en vogels in de tientallen nestkasten die zijn verplaatst voor de toekomstige, verlengde A15 bij Zevenaar. Ook al is de aanleg van het nieuwe stuk snelweg nog niet gestart, Rijkswaterstaat is verplicht om een nieuwe habitat te creëren voor de dieren die op het tracé hun thuis hadden. De Nestkasten Werkgroep Liemers inspecteert elk voorjaar de nestkasten en ringt de jonge uilen.
"Voor elke nestkast die verdwijnt, moeten er twee terug geplaatst worden", vertelt voorzitter Jan Beerntsen van de Nestkasten Werkgroep. Een groot deel van de plaatsing heeft de werkgroep zelf voor zijn rekening genomen. Maar dat verplaatsen is geen garantie dat er ook dieren in gaan nestelen.

Goede omstandigheden

Volgens Beerntsen zijn nu vier van de vijftien steenuilenkasten in de omgeving bezet. Het is lastig om te zeggen of dat veel of weinig is. "Ja die dieren kun je niet dwingen. Ze kiezen hun eigen plek. Soms zitten er jaren geen uilen op een bepaalde locatie, daarna zitten ze er ineens. Je kunt er niks zinnigs over zeggen. Behalve dat de omstandigheden goed moeten zijn. "
Eén van de steenuilenkasten
Eén van de steenuilenkasten © Omroep Gelderland
De werkgroep houdt nauwlettend in de gaten welke kasten zijn gevuld en is deze periode druk met ringen van de jonge uilen. Zo worden de dieren wel geregistreerd en kan ook bijgehouden worden in hoeverre ze zich verplaatsen. In Pannerden zitten er drie jonge uiltjes in de nestkast die bij een afgelegen woning boven in een boom is geplaatst. Er zit een 'extra beveiliging' in de kast zodat er geen andere dieren, zoals marters naar binnen kunnen.
De diertjes worden voor het ringen even kort uit het hok gehaald. "Ze zijn gezond en wel", zegt Beerntsen, die de drie pluizenbolletjes niet alleen heeft geringd, maar ook heeft gemeten en gewogen. Het is voor het eerst dat er in deze nestkast uilen zitten terwijl hij er toch al een paar jaar hangt.

'Nestplaatsen creëren is altijd goed'

Of het verplaatsen en uitbreiding van nestkasten nu ècht werkt is heel moeilijk te zeggen. Al houdt de voorzitter van de werkgroep het simpel: "Nestplaatsen creëren voor deze dieren is altijd goed. Als je geen nestkasten ophangt, weet je dat er sowieso niet wordt gebroed. " De uiltjes in Pannerden zitten inmiddels weer veilig in de nestkast. Over een paar weken zullen ze uitvliegen, als alles goed gaat.