Arnhem en omstreken
Oppositie maakt gehakt van 'kamikaze-akkoord': 'De doodsteek voor Arnhem'

ARNHEM - De Arnhemse oppositie is in elk geval eensgezind in hun kritiek dat het gesloten coalitieakkoord de stad niet veel goeds gaat brengen. "Als dit links is, zijn wij het niet", reageert Gerrie Elfrink (SP) op de plannen van het centrumlinkse college. PVV'er Coen Verheij spreekt van een 'kamikaze-akkoord'.
Dat zou 'de doodsteek voor Arnhem' zijn. Bakken met geld worden er volgens Verheij over de balk gesmeten aan 'onnozelheid zoals klimaat en cultuur'. "Terwijl we het geld keihard nodig hebben om onze inwoners op de been te houden. Onze lokale economie wordt kapot gemaakt door de belastingverhogingen en parkeertarieven."
'Ondernemers voorbij gebakfietst'
Steffenie Pape (VVD) denkt dat de grote problemen in de stad niet worden opgelost door geld vrij te maken voor duurzaamheid en groen. "Ik maak me zorgen over de ondernemers in de stad, die alleen maar met bemoeizucht en meer regels te maken krijgen. Ondernemend Arnhem wordt volledig voorbij gebakfietst", zegt zij met een knipoog naar de partijen die weinig plannen lijken te hebben om de auto de ruimte te geven.
Op het gebied van werkgelegenheid ligt er bovendien 'geen enkele ambitie', ziet Pape. "En als het gaat om veiligheid, is de grote verantwoordelijkheid die wij hebben om bijvoorbeeld geld vrij de maken voor meer handhavers in de wind geslagen." Bemoeizucht en betutteling zijn volgens haar 'de grote rode draad' van dit akkoord.
'Niet goedschiks, dan kwaadschiks'
"Wij dwingen af, en u betaalt”, vat FvD'er Gino Luurssen het afsprakenpakket samen. Dit akkoord is volgens hem het gevolg van een club mensen met utopische wereldbeelden. "Veel van de ambities gaan gepaard met 'regulatie, afdwingen, controle, gedragsveranderingen en maatregelen'. Deze woordkeuze is niet toevallig. Die is karakteriserend voor het beleid dat progressief links wil gaan inzetten: is het niet goedschiks dan maar kwaadschiks."
Elfrink wijst erop dat een 'heel groot deel' van de Arnhemmers een inkomen onder het landelijke gemiddelde heeft. Voor hen is dit akkoord slecht nieuws, meent de SP'er. "Dan hebben we het over onderwijzers, politieagenten, verplegers en stukadoors: cruciale beroepen. De lastenverzwaringen gaan er voor hen inhakken." Het is dan ook bepaald geen sociaal akkoord, stelt Elfrink. "Niet voor de gewone man en vrouw. Het geld gaat naar een veel te duur schouwburgproject, een dans- en toneelgezelschap en een zevende wethouder."
Ook ziet Elfrink dat de gemeentelijke reserves worden leeg getrokken, terwijl je kunt aan zien komen dat er een crisis met recessie in aantocht is. "En die gaan we opbranden aan elite- en prestigeprojecten."
Deze coalitie lijkt ondernemers, middeninkomens en gezinnen de stad uit te willen jagen, constateert Klaartje Koorn (CDA). "Want met de verhoging van de ozb, de stijging van de afvalstoffenheffing en de verlaging van de norm voor het aantal parkeerplekken, is er voor deze groepen geen plek meer."
'Hoopvolle dingen'
Het meeste applaus kan de nieuwe coalitie nog van ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede verwachten, die 'een aantal hoopvolle dingen' ziet. "De schoolmaaltijden bijvoorbeeld." Daar wordt 500.000 euro per jaar voor uitgetrokken, om gezonde schoolmaaltijden aan te bieden op scholen waar dat 'het hardst nodig is'. Die moeten volgens de coalitie 'voorkomen dat kinderen zonder eten of met ongezond eten op school komen'.
Op het gebied van toegankelijkheid had Nede meer verwacht. Ook is zij bang dat de economie wordt vergeten.
Woensdagavond spreekt de gemeenteraad verder over het recent gesloten coalitieakkoord. Dan zullen ook een aantal wethouders afscheid nemen en de nieuwe wethouders worden geïnstalleerd.