Noord-Veluwe

Omstreden dirigent uit Elburg stopt na bedreigingen

Pieter Jan Leusink
Pieter Jan Leusink © NOS
ELBURG - Dirigent Pieter Jan Leusink, eerder in verband gebracht met grensoverschrijdend gedrag, legt per direct zijn werkzaamheden neer als dirigent van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands. De Elburger doet dat wegens bedreiging van hemzelf en van zakelijke relaties. Dat meldt de betrokken Stichting Klassieke Concerten Nederland (KCN). Die spreekt van 'recente bedreigingen, voortkomend uit controverses in het verleden'.
"Pieter Jan Leusink wil niet dat deze controverses rond zijn persoon het functioneren van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands in de weg staan", zegt de organisatie verder. Op dit moment zijn er volgens haar al afrondende gesprekken met een 'potentiële' vervanger voor Leusink.

Seksuele intimidatie

Het College voor de Rechten van de Mensen oordeelde vorige week dat een dirigent zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan seksuele intimidatie van twee vrouwelijke musici. Volgens verschillende berichten gaat het om Leusink.
De stichting KCN heeft naar eigen zeggen in 2018, na anonieme beschuldigingen, al een extern bureau opdracht gegeven voor een anonieme enquête onder alle musici. "Van enige onvrede over de samenwerking met de dirigent, het management of de veiligheid van de werksfeer bleek toen niets."

Gedragsprotocollen opgesteld

Niettemin zijn de klachten over het 'soms verre' verleden voor het huidige management aanleiding geweest verbeteringen binnen de organisatie door te voeren, zegt de stichting.
"Er is zowel een interne als een externe vertrouwenspersoon aangesteld en er zijn gedragsprotocollen opgesteld. In 2019 is in een onderzoek van de Arbeidsinspectie vastgesteld dat bij Stichting KCN een veilige werkomgeving bestaat waarbinnen de gedragsprotocollen worden gevolgd", aldus KCN verder.