Rivierengebied

'Delano G. en Kamil E. wilden angst zaaien', levenslang geëist voor moord op Peter R. de Vries

Delano G. (linksvoor) en Kamil E. in de rechtbank dinsdag.
Delano G. (linksvoor) en Kamil E. in de rechtbank dinsdag. © Petra Urban
AMSTERDAM - De twee verdachten van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries hebben dinsdag niet veel losgelaten in de rechtbank van Amsterdam. De twee zwijgen of ontkennen betrokkenheid. Desondanks is het voor het Openbaar Ministerie duidelijk: Delano G. (22) en Kamil E. (35) zijn verantwoordelijk voor de liquidatie van Peter R. de Vries. Het OM eist een levenslange gevangenisstraf tegen beide mannen voor moord en wapenbezit.
Het is voor het eerst dat de feiten rond de moord worden besproken in de rechtbank. Al bij aanvang van de zaak in Amsterdam kondigt Delano G. uit Tiel, de vermeende schutter, aan te zwijgen.
Kamil E. - vermoedelijk de bestuurder van de vluchtauto - zegt alleen maar te hebben gereden, naar eigen zeggen weet hij niets van een moord. Voor het Openbaar Ministerie is het duidelijk, er is een overvloed aan bewijs in de vorm van dna-materiaal, camerabeelden en getuigen.

'Het is tot hier en niet verder'

"Het motief was financieel," zo stelt het Openbaar Ministerie. Een van de verdachten zou er zelfs hoog over hebben opgegeven tegenover zijn moeder hoeveel er mee te verdienen was. Het OM gaat er van uit dat De Vries vermoord is omdat hij de vertrouwenspersoon was van de kroongetuige in het proces tegen topcrimineel Ridouan Taghi. Het Openbaar Ministerie neemt ook mee dat de moord voor een grote schok heeft gezorgd in de samenleving.
“De moord is gepleegd om angst in de samenleving te zaaien. Angst en onrust waar wij niet aan toe mogen geven”, aldus de officier van justitie. “Het is tot hier en niet verder.”
Verslaggever Ton Arbouw over de rechtszaak:
Zwaarst mogelijke straf geëist tegen verdachten moordzaak Peter R. de Vries
De eerste uren van het proces gingen dinsdag voorbij met het doornemen van het dossier. De proceshouding van de twee verdachten is daarbij totaal verschillend. Delano G. beantwoordt alle vragen van rechters met een kort snerpend: “Ik beroep me op mijn zwijgrecht.”
De andere verdachte Kamil E. spreekt veel in de rechtbank. Hij heeft een grote tatoeage in zijn nek die hij schuilhoudt achter de grote witte kraag van zijn overhemd. Diezelfde tatoeage is goed te zien op camerabeelden die er van hem zijn gemaakt in het centrum van Amsterdam enkele dagen voor de moord. Hij praat met een lage rasperige stem en komt met nieuwe verklaringen.
Kinderen De Vries spreken
De kinderen van Peter R. de Vries maakten allebei gebruik van hun spreekrecht. Royce de Vries: "Ik wilde me tot de verdachten richten om een snaar te raken, maar inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat dit zinloos is." Hij benadrukte de rol van zijn vader als familieman: “Hij is amper een jaar opa geweest. En heeft nooit kans gehad om te laten zien dat hij een goede opa was. Hij stond voor ons klaar, zelfs als wij hem niet nodig hadden.”

Zijn zus Kelly vroeg de verdachten haar recht aan te kijken: “Delano, ik kijk naar jou. Zoals jij niet naar mijn vader durfde te kijken toen je hem van achteren neerschoot. Mijn vader is gestorven als een held. Dat kan van jullie niet worden gezegd.” En ze vervolgde: “Een moord kost meer levens, zo schreef mijn vader eens. Zíjn dood kostte óók het leven van anderen, denk aan onze eigen levens, de levens van zijn familie en vrienden. Of wat te denken van de levens van de nabestaanden van kindermoorden en verdwijiningen. Zelfs de kinderen van de verdachten zelf zijn slachtoffer, zo betoogt Kelly.

Zo stelt Kamil dat hij op de dag van de moord - 6 juli vorig jaar - vanuit Tiel naar Rotterdam reed. Daar pikte hij twee personen op: medeverdachte Delano G., en een Poolse man. Over die Poolse man heeft hij niet eerder iets gezegd. Hij doet het voorkomen alsof deze Pool hem beval naar Amsterdam te rijden, maar hij is vervolgens erg vaag.
De rechters tijdens de inhoudelijke zitting in Amsterdam.
De rechters tijdens de inhoudelijke zitting in Amsterdam. © Omroep Gelderland
Wat wel een feit is, is dat in het dossier ‘Google Pixel’ communicatie terug te vinden is tussen een Poolse aanstuurder van de moord en de twee verdachten. Zo is er een foto van Peter R. de Vries naar de verdachten gestuurd, waarop de uitspraak volgt: “Deze hond moet je hebben.” Kamil wil over deze berichten dan weer niets kwijt.

Rivierengebied

Beide verdachten hebben - zoals eerder aangehaald - banden met Tiel en Maurik. Delano groeide op in Tiel met zijn moeder en stiefvader. Hij is in 2017 vast komen te zitten voor inbraken en overvallen, en verhuisde later naar Rotterdam waar hij met zijn vriendin een kind heeft gekregen.
Kamil E. zat vanaf 2009 in Polen vier jaar vast voor een zware gewapende overval. Hij was al eens eerder woonachtig in Nederland en kwam vorig jaar na veel omzwervingen met zijn jonge gezin naar Maurik en richtte daar eigen klusbedrijf op. In de maanden voor de moord neemt hij - woonachtig in Nederland - een bedrag van totaal 25.000 op om zijn online-gokverslaving te bekostigen. Hij heeft lange tijd geld moeten lenen om in de loop der jaren zijn gokpraktijken te bekostigen, vertelt hij.
Volgende week is de tweede zittingsdag van de inhoudelijke behandeling. Dan komen onder meer de advocaten van Delano G. en Kamil E. aan het woord. Op 14 juli doet de rechtbank uitspraak.