Arnhem en omstreken

Tot 16,5 jaar cel voor Arnhemmers die bloedige aanslag wilden plegen

De Arnhemse terreurverdachten bij hun rechtszaak in 2020.
De Arnhemse terreurverdachten bij hun rechtszaak in 2020. © ANP
ROTTERDAM - In een van de grootste terrorismezaken in ons land zijn drie Arnhemse terreurverdachten in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen tot 16,5 jaar. De Arnhemmers maakten deel uit van een terroristische organisatie van in totaal zes mannen die in 2018 ergens in Nederland een bloedige aanslag wilden plegen.
De zes mannen werden in oktober 2020 veroordeeld tot celstraffen van 10 tot 17 jaar. De hoogste straf was voor de hoofdverdachte in deze zaak, Hardi N. Hij legde zich bij zijn straf neer. Ook Nabil B. (13 jaar cel) en Nadeem S. (10 jaar cel) gingen niet in beroep. De drie andere mannen deden dat dus wel.

Aanslag op groot evenement

De groep was, onder aanvoering van Hardi N., van plan geweest een bloedige aanslag te plegen op de Amsterdamse Gay Pride of op een ander groot evenement. Ze werden voor hun arrestatie in september 2018 al maanden in de gaten gehouden door politie en justitie. De groep was geïnfiltreerd door twee undercoveragenten. Gesprekken werden afgeluisterd en met verborgen camera's werden opnames gemaakt.
Vier van de mannen spraken met een van de infiltranten af in een vakantiehuisje in het Limburgse Weert om kalasjnikovs, pistolen en bomvesten te kopen. Bij het verlaten van dat huisje werden ze opgepakt. De andere twee mannen werden in Arnhem en Vlaardingen gearresteerd.

Lid van een terroristische organisatie

Het hof heeft dinsdag Waïl el A. veroordeeld tot 16,5 jaar celstraf. Volgens het hof is de man schuldig aan het plannen van een aanslag en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ook is hij veroordeeld voor poging tot doodslag voor het schieten op agenten bij zijn aanhouding. El A. was door de rechtbank veroordeeld tot 13 jaar en hoorde in hoger beroep 20 jaar cel eisen.
Morat M. kreeg 12,5 jaar cel, een half jaar korter dan zijn eerdere veroordeling en de eis. Shevan A. is veroordeeld tot 5 jaar en 10 maanden. Hij kreeg van de rechtbank 10 jaar cel opgelegd. De eis in hoger beroep was 8 jaar cel.
Het hof heeft bij het opleggen van de straffen rekening gehouden met het feit dat de zaak langer heeft geduurd en daarom de op te leggen straf met een aantal maanden gematigd. Bij Morat M. heeft het hof daarnaast de straf met twee maanden verkort vanwege de wijze waarop de politiehond is ingezet bij de arrestatie.

Uitlokking en ontkenning

Hoofdverdachte Hardi N. heeft bij de rechtbank verklaard dat hij uitgelokt was door de undercoveragenten en dat hij zonder die uitlokking nooit zo ver gegaan zou zijn . De rechtbank vond dat er geen sprake was van uitlokking, maar de undercoveragenten zouden wel te lang door zijn gegaan met het beïnvloeden van de Arnhemmer.
De andere groepsleden zeiden tegen de rechtbank dat ze geen idee hadden waar N. mee bezig was geweest. Maar volgens justitie klopte daar niets van. Uit geluidsopnames en in chats zou blijken dat de mannen met elkaar praten over de (martelaars)dood en het paradijs daarna. Bovendien zijn drie van hen ook aanwezig geweest in het vakantiehuisje in Weert. Bij huiszoekingen werden kunstmest en chemicaliën gevonden, volgens justitie genoeg om een halve kilo explosieven van te maken.

Zie ook: