Gelderse Vallei

Man die in 2015 ex uit Hoevelaken doodstak op Nationale Opsporingslijst

Fathi Atiya
Fathi Atiya © Politie
HOEVELAKEN - Het Openbaar Ministerie heeft een Libiër die in 2015 zijn ex-vrouw uit Hoevelaken doodstak op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Na het misdrijf is de 46-jarige Fathi Atiya naar het buitenland gevlucht. Waarschijnlijk verblijft hij in Libië, maar het kan ook zijn dat hij - mogelijk onder een andere naam - ergens anders is.
De moeder van zes kinderen - van wie toen vijf in de basisschoolleeftijd - werd 4 november 2015 dood gevonden in haar huis aan de Frans Tromplaan in Hoevelaken. Dat gebeurde nadat drie kinderen van de 39-jarige vrouw bij de buren hadden aangebeld. "We denken dat mama dood is", zeiden ze.

12 jaar cel

Atiya zou na het doden van zijn ex naar Libië zijn gevlucht. Er werd een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd, maar hij werd niet opgepakt. De rechtbank veroordeelde hem in juni 2017 bij verstek tot 12 jaar cel.
Politie bij de woning waar de vrouw werd doodgestoken
Politie bij de woning waar de vrouw werd doodgestoken © Omroep Gelderland
De Libiër ging in hoger beroep, maar dat werd niet-ontvankelijk verklaard omdat hij geen bezwaren tegen het vonnis van de rechtbank had ingediend. Het hof kon daardoor direct uitspraak doen en veroordeelde hem - net als de rechtbank - tot 12 jaar cel.

Ook veroordeeld voor ontvoering

De man is ook veroordeeld voor de ontvoering van twee van zijn kinderen in 2013. De tweeling van destijds 10 jaar werd een jaar lang vastgehouden in Libië. Na een rechtszaak liet de vader de twee meisjes terugkeren naar Nederland. Voor de ontvoering moet hij nog 2 jaar gevangenisstraf uitzitten.
Een van de meisjes, een jonge vrouw inmiddels, vertelde eerder voor het hof wat haar was overkomen. "Kakkerlakken, vieze matrassen. Mijn vader sloeg mij om het minste of geringste. Toen ik eenmaal terug was bij mama was ik steeds bang dat ik iets verkeerds zou doen. Ik schreef daarom briefjes aan mijn moeder waarin ik haar dingen vertelde, en die bewaarde ze onder haar kussen."
De politie vraagt mensen die informatie hebben of Atiya hebben gezien contact op te nemen.

Zie ook: