Stedendriehoek / Gelderse Vallei

Geen bussen in deel provincie door stakingen in ov

In Apeldoorn, Ede en Wageningen kunnen bussen uitvallen.
In Apeldoorn, Ede en Wageningen kunnen bussen uitvallen. © Keolis
ARNHEM - Wie vandaag met het openbaar vervoer wil reizen, moet rekening houden met uitval van bussen. In Apeldoorn, Ede en Wageningen staken buschauffeurs van RRReis voor een beter cao.
De staking is onderdeel van een estafettestaking, georganiseerd door FNV. De vakbond wil met de staking zorgen voor betere lonen en een lagere werkdruk. Met een hoger salaris zou het beroep van buschauffeur namelijk aantrekkelijker moeten worden voor jonge mensen.
“Door slechte beloning komen er te weinig nieuwe, jonge collega’s bij en de werkdruk is al jarenlang zo hoog dat het ziekteverzuim op sommige plekken 25 procent is”, zegt bestuurder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer. “Daar moeten de werkgevers zich echt harder voor gaan inzetten.”

'Arrogante houding'

“Tot nu toe stellen de werkgevers zich ronduit arrogant op tegen hun eigen chauffeurs. We waren nog in gesprek met de werkgevers over het afwikkelen van een oude afspraak, wat erg moeilijk verliep. Vervolgens kwamen ze onaangekondigd met een eindbod voor een nieuwe cao. De chauffeurs konden slikken of stikken.’ CNV Vakmensen doet niet mee met de staking, want leden van die vakbond hebben het eindbod van de werkgevers wel geaccepteerd.
De staking in Apeldoorn duurt van 04.30 tot 12.00 uur, die in Ede en Wageningen van 05.00 tot 12.00 uur.