Rivierengebied

'Dikke paniek', meubelzaak ontsnapt aan enorme schade door wateroverlast

Ondergelopen dock bij de meubelfabriek in Geldermalsen.
Ondergelopen dock bij de meubelfabriek in Geldermalsen. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - "Het heeft een paar centimeter gescheeld, anders hadden we voor tonnen schade gehad", zegt Nico Satter uit Geldermalsen, mede-eigenaar van meubelbedrijf Koopmans Meubelen. Het was een van de bedrijven die zondag zwaar werd getroffen door de hevige regenval en onweersbuien. "Het was één watermassa. Binnen een half uur was alles ondergelopen."
De natste plek van Nederland was volgens het KNMI Herwijnen. Hier werd 56 millimeter neerslag gemeten. Twintig kilometer verderop liet de regen zich aan de zuidkant van Geldermalsen ook niet onbetuigd. Op industrieterreinHogeweide werd bakkerij Bouman getroffen. Het water liep het gebouw in, maar ze konden uiteindelijk wel door met het werk. Een aantal vrachtwagens bij het bedrijf kwam zover onder het water te staan, dat ze niet meer startten en uit het water moesten worden gesleept.

Op het randje

Bij buurman Koopmans was het al niet veel beter. De laaddocks liggen laag en liepen helemaal vol water. De bakken die op de vrachtwagens moeten, kwamen aan de onderkant zelfs in het water te staan, maar de werkvloer die verderop in het dock begint bleef net gespaard. "Er was dikke paniek", vertelt Satter. "We hebben de vrachtwagens nog net weg kunnen rijden. Daarna moesten we kijken hoe we het water weg konden krijgen, voordat het helemaal naar binnen zou lopen en grote schade zou veroorzaken."

Superpomp van de brandweer

Satter belde de brandweer, maar kreeg te horen dat ze niet wisten waar ze moesten beginnen. Er waren al zestig meldingen waren van wateroverlast. Via een kennis kon hij een pomp bij een bedrijf regelen en dat redde de boel uiteindelijk voor Satter: "Die waren er binnen twintig minuten en toen konden we in ieder geval al dat water wegpompen. Uiteindelijk kwam de brandweer toen ook nog met een soort superpomp en toen ging het gelukkig weer de goede kant op."
Ik ben blij dat we er redelijk goed doorheen zijn gekomen
Nico werd direct geholpen door familie, vrienden en het personeel van het bedrijf dat die kant op kwam. "De moed zakt je letterlijk in de schoenen als je ziet dat alles is ondergelopen. En als iedereen dan komt helpen, dan verlicht dat enorm. Dat geeft heel veel steun. Ik dacht eerst 'waar komen we nu weer in terecht', maar uiteindelijk ben ik blij dat we er redelijk goed doorheen zijn gekomen.