Liemers / Achterhoek

Nu komen de Duitsers naar onze provincie (en dit is waarom)

De Duitsers komen naar Nederland dit weekend.
De Duitsers komen naar Nederland dit weekend. © Omroep Gelderland
BABBERICH - Afgelopen week stonden de Duitse wegen rondom de tankstations vol met gele kentekens. Nederlanders staken massaal de grens over om goedkoop te tanken. Dit weekend stonden Gelderse plaatsen juist weer vol met Duitse witte kentekens. De woonboulevards en de supermarkten zijn er blij mee.
"Waarom alle Duitsers nu hier zijn? Dat is makkelijk uit te leggen", zegt een Duitse vrouw op de woonboulevard in Duiven. "We hebben een feestdag (Pinksteren) en dan is alles gesloten in Duitsland. Wij komen net terug van vakantie en doen hier nog wat inkopen."
En dat merken ze bij de Woonexpress in Duiven goed. "Het is niet extra druk, maar we zien in verhouding veel meer Duitsers naar ons toekomen dan in normale weken. We zien ook meer gezinnen met kinderen, dat komt dan waarschijnlijk doordat het slechter weer is. Dus gaan de kinderen mee naar ons. Daar zijn we heel blij mee", vertelt manager Alexander Arends.

Extra stokbroden in de oven

En ook supermarktmanager Willie van den Berg, van de Coop in Babberich, is blij met de Duitsers dit weekend. "Dezer dagen zijn 40 à 50 procent van de bezoekers Duits. Er wordt dus wat meer Duits in de winkel gesproken. Omdat daar alles dicht is, komen ze hier hun boodschappen doen. Wij hebben daarop ingespeeld door wat extra Duitse broodjes en stokbroden in de oven te doen", legt Van den Berg uit.
Er gaan wat extra stokbroden de oven in.
Er gaan wat extra stokbroden de oven in. © Omroep Gelderland
En wat Van den Berg betreft mogen er veel feestdagen bijkomen. "Doordat de benzine nu zo goedkoop is in Duitsland gaan Nederlanders ook daar boodschappen doen, daardoor verliezen wij ook omzet. Deze dagen maken het dan een klein beetje goed."