Arnhem en omstreken

Duitse zeilklassieker eindigt aan de Rijnkade in Arnhem

Zeilen op de Rijn tijdens de Rheinwoche
Zeilen op de Rijn tijdens de Rheinwoche © ANP
ARNHEM - Het is een klassieker onder de zeilers in Duitsland: de Rheinwoche. Een week lang nemen zeilboten het tegen elkaar op in een groot zeilevenement over de rivier de Rijn. Dit jaar is de honderdste editie en deze begon in Keulen en eindigt maandagmiddag aan de Rijnkade in Arnhem.
"Sommige boten zijn zelfs al in Zwitserland begonnen", zegt kapitein Edwin Bosma. Hij is één van de begeleiders van de race. De zeilers slapen bij hem aan boord en overdag neemt hij gasten mee om ze het zeilevenement te laten zien. "Ik zeil zelf niet, ik heb motoren. We varen van voren naar achteren en van achteren naar voren Het is de bedoeling dat ik de gasten zo laat genieten van de prachtige boten en van wat er allemaal gebeurt."

Volop genieten

Er zijn zeven wedstrijddagen voor de 68 zeilboten die in verschillende klassen meedoen aan de Rheinwoche. Het is een wedstrijd, maar vooral ook een mooi evenement voor zeilliefhebbers. Voor Bosma is het behalve werk, ook één groot feest. "Ik geniet zelf ook volop en ik krijg er nog voor betaald ook", zegt hij met een lach. "De wind is goed en we gaan met gezwinde spoed naar Arnhem. Ik ga er met gierende schroeven achteraan en ik heb een prachtige tijd."
De verwachting is dat de eerste zeilboten Arnhem rond het middaguur bereiken en daarna zal het nog zo'n een tot twee uur duren voordat iedereen binnen is.