Arnhem en omstreken

Stef verloor zijn vader aan kanker, maar overleefde de ziekte zelf

Stef met het overhemd en de poster waarop hij te zien is.
Stef met het overhemd en de poster waarop hij te zien is. © Omroep Gelderland / FDFA
ARNHEM - In heel Arnhem hangen 33 bijzondere posters. Ze hebben elk een eigen verhaal. Arnhemmers vertellen er over hun meest bijzondere kledingstuk of item. Ook Stef Hulskamp (27) is op een plaat te zien. Zelf overwon hij kanker, maar zijn vader verloor hij aan de ziekte. Het overhemd van zijn vader draagt hij nu zelf vaak. "Dit overhemd had ik altijd mee."
'Laat het kledingstuk of item dat je het meest dierbaar is zien.' Toen het Fashion + Design Festival Arnhem die vraag aan Stef stelde, hoefde hij niet lang na te denken. "Ik wist vrijwel meteen dat ik dit overhemd wilde laten zien. Het heeft écht een verhaal."

Binnen een jaar helemaal kapot

"Mijn vader is tien jaar geleden overleden", gaat Stef verder. "Hij had kanker. Toen hij overleed heb ik uit drie kledingstukken uit zijn kast meegenomen, waaronder het overhemd dat mijn vader ooit bij de kringloop kocht." Het kledingstuk was al redelijk gehavend toen Stef 'm kreeg. "Maar inmiddels nog meer, want ik draag het graag."
Als het scheurt, repareer ik het
Dat het wat mankementen vertoont - op sommige plekken is de kleur vervaagd door de zon én Stef heeft meerdere gaten gedicht - vindt hij niet erg. "Het laat zien dat we beiden graag in de zon zaten", wijst hij op de vervagingen.
"Als het scheurt, repareer ik het. Ik hecht er veel waarde aan. Waarschijnlijk is het overhemd binnen een jaar helemaal kapot, maar ik blijf het wel dragen. Om niet te blijven hangen in wat er is gebeurd, maar ook om het te blijven gebruiken en zelf door te leven."

'Leefde uit een weekendtas'

Dat laatste heeft voor Stef een dubbele betekenis, want een paar jaar na het overlijden van zijn vader, kreeg hij zelf kanker. "Ik leefde in die tijd uit een weekendtas. Dan kun je maar weinig dingen bij je hebben, maar dit overhemd had ik altijd mee. Ik heb heb het vaak aangehad. Als ik het stuk zie, dan brengt dat soms ook wel een glimlach op m'n gezicht", vertelt hij.
En zo is het kledingstuk, dat op het eerste gezicht door alle imperfecties niks waard is, voor Stef onbetaalbaar. "Het klinkt heel cliché, maar toch is het zo. Er zit heel veel emotionele waarde aan dit overhemd. En dat is belangrijk."
Waardevol

Het verhaal van Stef is onderdeel van de stadsexpositie 'Pronkstukken' van Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA). De expositie is deze maand in het centrum te zien. "We hebben 33 persoonlijke verhalen over een kledingstuk. Die vertellen we op posters", legt Rielle Schoeman, directeur van festival, uit. "Het thema is waardevol. Dat hebben we willen vertalen in iets dat voor iedereen te begrijpen en te herkennen is. Het gaat niet om kleding die het meest kost, maar juist om iets met een verhaal wat voor jou waarde heeft. Zo gaan mensen zelf ook nadenken over dingen die ze in de kast hebben liggen."

Zie ook: