Arnhem en omstreken

'Burger betaalt' voor plannen nieuw college Arnhem: belasting en parkeergeld omhoog

Aankomend wethouder financiën Paul Smeulders.
Aankomend wethouder financiën Paul Smeulders. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Tientallen miljoenen wil het nieuwe centrumlinkse college in Arnhem uitgeven voor onder meer klimaatmaatregelen, bestrijding van de energiearmoede en het uit het slop trekken van de wooncrisis. Dat moet ergens van worden betaald. Zo worden reservepotjes leeg getrokken en worden de lasten voor de burgers structureel verhoogd. Maar die krijgen daar ook een hoop voor terug, betoogt aankomend wethouder financiën Paul Smeulders.
De belasting op woningbezit (ozb) kan elk jaar wel met vijf procent omhoog, besloten GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt. Ook voor de afvalstoffenheffing moeten Arnhemmers uiteindelijk met elkaar 2,7 miljoen euro extra ophoesten. En wie nog in de stad wil parkeren, moet daar per uur 50 eurocent meer voor gaan betalen.

'Inwoners hebben het al zwaar'

Allemaal maatregelen die de inwoners rechtstreeks in de portemonnee raken. Is dat handig in een tijd waarin velen van hen het al zo zwaar hebben? "Het klopt dat een aantal inwoners het al zwaar heeft", weet Smeulders. "Voor hen gaan we juist ook meer doen op het gebied van armoedebestrijding en om te zorgen dat ze werk kunnen krijgen."
Maar we staan nu eenmaal voor 'grote opgaven', ziet Smeulders. Bovendien hebben de partijen in hun akkoord volgens hem 'grote ambities' uitgesproken. "Dan moet je als gemeente wel de middelen hebben om die te kunnen betalen. Uiteindelijk profiteren veel inwoners daar ook van." De belastingen verhogen noemt de beoogd financieel wethouder een 'te verdedigen keuze'. "Ook omdat het een van de weinige knoppen is waar je als gemeente aan kunt draaien om te zorgen dat je voldoende inkomsten hebt."
De rekening voor de burger wordt daardoor hoger, erkent Smeulders. "Maar daar krijgt hij ook een hoop voor terug."

'Investeren van opgepot geld'

Naast lastenverzwaringen, kiest het nieuwe college ervoor om een aantal opgebouwde financiële buffers leeg te halen en uit te geven. Waaronder een fonds dat een aantal jaren geleden in het leven werd geroepen voor meer financiële stabiliteit, uit de koker van voormalig wethouder financiën Martijn Leisink.
"Financieel staat Arnhem er goed voor", meent Smeulders. De beoogd wethouder legt uit dat hij bovendien van plan is zich aan bestaande afspraken te houden om financiële risico's op te kunnen vangen. "Al het geld dat daar bovenop opgepot wordt, is geld van Arnhemmers dat eigenlijk niet ten goede komt aan de stad. Dat is beschikbaar om te investeren in de stad."

'Dan heb je iets niet begrepen'

Maar met de opgebouwde financiële buffers 'wordt helemaal niks opgepot', reageert Leisink op de woorden van Smeulders. "Dat is echt een omkering van de werkelijkheid. Er werd zodanig veel geld opzij gelegd dat Arnhem in 20 jaar zijn schulden zou kunnen afbetalen. Nu wordt die termijn gewoon langer. Als je het afbetalen van schulden karakteriseert als 'oppotten van geld', heb je iets nog niet helemaal begrepen."
De ondergrens die de provincie als toezichthouder hanteert om de financiële huishouding van een gemeente een goede beoordeling te geven, wordt door de nieuwe coalitie wel losgelaten. Arnhem haalde die grens vaker niet, maar groeide daar de laatste jaren steeds meer naartoe, en bij de meest recente jaarrekening werd die wél gehaald.

'Op de pof besturen'

Maar om aan die norm te voldoen, moet je 'nog veel meer geld oppotten', redeneert Smeulders. Dat vinden hij en zijn coalitiepartners 'niet nodig'. "Dat geld kun je dan niet investeren in de stad. Terwijl de crisissen zó groot zijn. Dan gaat het juist mis voor veel mensen met een kleine portemonnee, het klimaat en betaalbare woningbouw."
Die financiële keuzes betekenen uiteindelijk dat je 'op de pof bestuurt', legt oud-wethouder Leisink uit. "En de rekening doorschuift naar de toekomst."

Zie ook: