Gelderland

Wat is Pinksteren en waarom levert het een extra vrije dag op?

Waar draait Pinksteren om?
Waar draait Pinksteren om? © Pexels, ter illustratie
ARNHEM - Zondag en maandag is het Pinksteren. Voor de meeste mensen betekent het een extra lang weekend. Voor christenen betekent het meer dan dat en is Pinksteren een belangrijk feest.
Niet voor niets reizen dit weekend vele gelovigen af naar Biddinghuizen, voor het christelijke festival Opwekking. Daar zingen en bidden ze, en delen ze hun geloof met in totaal 60.000 man. De massale belangstelling voor het festival leidt ieder jaar weer tot files op de wegen richting Flevoland.

Wat herdenken christenen precies?

Pinksteren wordt gezien als het begin van de kerk. Ook wordt de komst van de Heilige Geest herdacht. Tijdens Pinksteren daalde de Heilige Geest neer op de apostelen. Zij vertelden daarna in allerlei talen over het leven en sterven van Jezus.
Jezus was kort daarvoor opgestegen naar de hemel (Hemelvaart) nadat hij was opgestaan uit de dood (Pasen). Toen Jezus opsteeg, beloofde hij zijn apostelen dat zij niet alleen zouden blijven. Tien dagen later kwam de Heilige Geest. 

Meerdere dagen Pinksteren

Maar waarom is er dan die Tweede Pinksterdag? Ook daarbij is een belangrijke rol voor de kerk weggelegd. De katholieke kerk voegde extra dagen toe aan de belangrijke christelijke feesten (Kerst, Pasen, Pinksteren). Daardoor werd er meer gewicht aan de feesten gegeven.
Volgens het Meertens Instituut konden die feesten soms wel acht dagen duren. Dat is allang verleden tijd, we doen het nu met twee dagen per feest. In 1815 werden de 'tweede' dagen officieel vastgelegd als vrije dagen. 
Die extra dag vrij is natuurlijk erg fijn. Het is ook aan te raden om er flink van te genieten, want het is voorlopig de laatste vrije dag. De volgende is pas weer bij Kerst.
Interim-predikant Jan-Martin Berghuis van de Baptistengemeente Siloam in Ede sprak zondagochtend ook over Pinksteren in de rubriek 'De dominee komt voorbij' op Radio Gelderland: