Arnhem en omstreken

Roy in tranen na behalen wereldrecord darten: 'Ik had het niet verwacht'

Het wereldrecord is binnen voor de geëmotioneerde Roy.
Het wereldrecord is binnen voor de geëmotioneerde Roy. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is Roy Otten gelukt. Hij heeft het wereldrecord darten te pakken. Hiervoor heeft hij wel 83 uur achter elkaar gedart in een café in Arnhem. Het oude record stond op 72 uur. "Er bestaat geen grotere mafklapper dan ik."
Roy begon dinsdag om 20.00 uur 's avonds met darten. Zaterdagavond om 19.00 uur legde hij het pijltje erbij neer. Met een nieuwe wereldrecord in het Guinness Book of World Records op zak. Met de pauzes eraf gehaald heeft hij dan 83 uur gedart.
"Opgelucht", zo voelt Roy zich. "Het was een zware rit", erkent hij met betraande ogen nadat hij de laatste pijl in het bord heeft geprikt. "Het zit erop en dat is het belangrijkste."

'Raakte me enorm'

Dat deed Roy niet voor zichzelf, maar ook voor het goede doel. Met het pijltjes gooien haalt hij geld op voor het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. "Het was de motivatie als het even tegenzat", zegt hij daarover. "Het trok me door de dagen heen. Twee dagen terug had ik ook de tranen in m'n ogen staan. Maar dankzij het goede doel heb ik het volgehouden." Hij heeft zeker 2000 euro opgehaald voor het Prinses Maxima Centrum. De dochter van een vriendin van hem is daar behandeld.
Er kwam ook veel publiek in het Arnhemse café voor de darter. "Het raakt me enorm", vertelt hij zichtbaar geëmotioneerd. "Ik heb daar geen woorden voor."

'Had het niet verwacht'

Tijdens de recordpoging mocht hij elk uur vijf minuten pauze nemen. Na elke drie uur is dat twintig minuten. Die zou kon hij opsparen tot anderhalf uur, om zo nog even te slapen. In de eerste instantie zou hij 100 uur darten. "Maar dat was een fout in de planning. Ik ben namelijk in de avond gestart. Uiteindelijk heb ik 83 uur gedart. Het oude record staat op 72 uur. Dus hij is binnen."
Ik ga het niet nog een keer doen
Roy Otten
Ook zijn vriendin is trots op hem. "Ik had het niet verwacht", zegt ze. "Ik zag de ups en downs. Maar hij heeft het toch geflikt." En stel dat het record binnenkort gebroken wordt, mag hij dan weer een poging doen? "Ik houd hem tegen", lacht ze. "Gezien hoe hij er nu bij loopt."
Over een volgende poging zit Roy niet in. "Ik ga het niet nog een keer doen." Hij denkt ook niet dat het nodig is. "Er bestaat namelijk geen grotere mafklapper dan ik", lacht hij door de vermoeidheid heen.
Bekijk hier hoe Roy zich naar zijn wereldrecord dartte.