Rijk van Nijmegen

Duitse grensplaatsen overspoeld door Nederlanders: 'Gekkenhuis'

Ruth Wolter uit Kranenburg ziet soms alleen maar Nederlanders bij de winkel.
Ruth Wolter uit Kranenburg ziet soms alleen maar Nederlanders bij de winkel. © Omroep Gelderland
KRANENBURG - Even over de grens met Gelderland ontkom je als Duitser deze week niet meer aan de Nederlanders. Onder meer uit Gelderland kiezen Nederlanders massaal de route richting onze oosterburen. Om te tanken en, als ze er dan toch zijn, om de auto vol te proppen met boodschappen. "Ik vermijd boodschappen doen op bepaalde momenten."
Op de parkeerplaats van de Aldi, de DM drogist en andere winkels in het Duitse Kranenburg, net over de grens met Nijmegen, valt er niet meer te ontkomen aan de gele nummerborden.
Ruth Wolter uit Kranenburg past er zelfs haar gedrag op aan. “Op bepaalde momenten vermijd ik het om boodschappen te doen”, zo vertelt ze. “Omdat je hier soms alleen maar Nederlanders ziet.”

Allemaal in de rij

En al die Nederlanders sluiten eerst aan in de rij bij een tankstation, zoals die aan de rand van Kranenburg. De auto’s houden de rotonde daar regelmatig bezet en af en toe laat een geërgerde automobilist zijn claxon horen.
“De cola is hier stukken goedkoper” zo vertelt één van de Nederlanders. Het kost hem moeite om boven het geluid uit te komen van een stel motorrijders die het gas flink opentrekken, zich kennelijk niet bekommerend om de huidige benzineprijzen. “Het is stukken goedkoper hier”, vervolgt de Nederlander, “Dus ja.”
Je deed er een half uur over om met de auto vijfhonderd meter vooruit te rijden

'Niet te doen'

Het was woensdag goed te merken dat de benzineprijs in Duitsland daalde vanwege een accijnsverlaging. Ruth Wolter vertelt: “Hier in Kranenburg was het niet meer te doen. Je deed er een half uur over om met de auto vijfhonderd meter vooruit te rijden.”
De Nederlandse Jan van Dalen woont al 22 jaar in Kranenburg. Zijn huis staat tegenover één van die benzinestations waar woensdag een flinke file ontstond. “Het was heel duidelijk", stelt Van Dalen. "Het was een gekkenhuis.”

'Dief van je eigen portemonnee'

Maar ja, voor wat korting wil een Nederlander graag even wachten. De Nederlander die de Duitse colaprijs roemt, heeft geduld. Zo vertelt hij in de rij voor het benzinestation. En het loont, zegt hij. “Een jerrycannetje vullen en dan heeft het altijd nut. Anders ben je een dief van je eigen portemonnee hè?”
En met de huidige prijsverschillen komen de Nederlanders van steeds verder naar Duitsland. “Ik kom uit Grave” zo vertelt Angela Obbens. Ze doet met haar zoon boodschappen. Ze heeft een kleine zuinige auto, maar alleen al het tanken scheelt haar bijna twintig euro.
Bij Koos Jansen scheelt het zelfs vijftig euro. Hij komt helemaal uit Ede, maar dan gooit hij zijn auto ook helemaal vol met boodschappen. De pakken rode wijn zijn hier bijvoorbeeld zeven tot acht euro goedkoper. Koos kent wel een nadeel van de lage prijzen: “Je drinkt het wel iets makkelijker weg.”

Zie ook: