Rivierengebied

Straling van defensieradar? 'Dan had ik er al lang niet meer moeten zijn'

Een indruk van de beoogde defensieradar in Herwijnen.
Een indruk van de beoogde defensieradar in Herwijnen. © Defensie
HERWIJNEN - Het Betuwse dorp Herwijnen is binnenkort een defensieradar rijker. Niet iedereen in het dorp zit te wachten op de omstreden radar, waarover al jarenlang veel te doen is. Anderen denken er een stuk luchtiger over.
De radar is nodig om vooral het luchtruim boven de zuidelijke helft van ons land in de gaten te houden, stelt Defensie. Herwijnen stond al langer op de radar van Defensie als ideale plek, maar na bezwaren werd ook naar andere plekken gekeken. Nu kiest Defensie dus tóch voor het dorp in de Betuwe.

Rauw op het dak

"Ik schrik daar eerlijk gezegd van", zegt een inwoonster van Herwijnen tegen Omroep Gelderland. "We hebben danig protest aangetekend. Dat het nu toch realiteit wordt, valt me rauw op het dak."

Gezondheid

Net als veel anderen, zit de mogelijke straling van de beoogde radar haar dwars. "De gezondheid van de bewoners van dit kleine dorp is blijkbaar ondergeschikt", klinkt het bezorgd.
Het ministerie van Defensie verwacht dat het radarstation er binnen vier jaar kan staan, maar wil eerst nog in overleg met de gemeente West Betuwe. Die laat weten dat aanvankelijke zorgen nog niet zijn weggenomen door Defensie. "Daarom zijn we enorm teleurgesteld over dit besluit. We gaan alle stukken zorgvuldig bestuderen en ons beraden op vervolgstappen. Alle mogelijkheden om bezwaar te maken, pakken we met beide handen aan”, aldus een gemeentelijke verklaring.

Geen problemen

Een andere inwoner ziet het zo'n vaart niet lopen. "Ik heb er geen last van, van mij mogen ze komen. En straling? Dan had ik er al lang niet meer moeten zijn."
Nog een andere inwoner ziet eveneens geen problemen en wijst erop dat er eerder al maar liefst twee radars stonden in het dorp. "Ik heb er geen bezwaar tegen, maar elk mens is verschillend. Verdeelde meningen blijf je altijd houden."