Arnhem en omstreken

Faillissement Het Schild leidt tot zorgen: 'Mijn vrouw kon niet gedoucht worden'

Suzanne Hesseling (links) maakt zich zorgen over zorg van haar moeder (rechts).
Suzanne Hesseling (links) maakt zich zorgen over zorg van haar moeder (rechts). © Omroep Gelderland
WOLFHEZE - Nog niet eens een maand woont de 88-jarige demente moeder van Suzanne Hesseling in Het Schild in Wolfheze. Maar of dat zo blijft is onzeker nadat de rechtbank in Zutphen donderdag het faillissement heeft uitgesproken voor het woonzorgcentrum voor blinden en slechtzienden.
“Ik ben boos want de directie wist al veel langer dat ze het faillissement gingen aanvragen”, aldus Hesseling. “Ze hebben mijn moeder met alle egards binnengehaald. Maar de maand is nog niet voorbij en dan krijgen we dit verschrikkelijke nieuws. De directie wist dit van tevoren en had het moeten melden.”

Onzekere periode

In Het Schild wonen ruim honderd mensen. De moeder van Suzanne is een van de 55 bewoners met de indicatie 'wet langdurige zorg', wat inhoudt dat deze mensen 24/7 zorg nodig hebben. Vooral voor deze groep mensen is er sinds het faillissement een onzekere periode aangebroken.
Mijn vrouw kon vanochtend niet gedoucht worden omdat er te weinig personeel was
Jan Achterberg, voorzitter cliëntenraad Het Schild
Door de huurbescherming die we in Nederland kennen, mogen de bewoners bij een eventuele overname hoe dan ook in hun appartement blijven wonen. Maar de garantie op zorg is een ander verhaal. Door een hoog verzuim van zo'n 17 procent onder het personeel kan de zorg niet altijd gegarandeerd worden.
“Mijn vrouw kon vanochtend niet gedoucht worden omdat er te weinig personeel was”, vertelt Jan Achterberg als voorzitter van de cliëntenraad. Achterberg staat er niet van te kijken als dergelijke scenario's de komende periode vaker voorkomen. “Door het faillissement kan het zijn dat personeel weggaat of zich ziek meldt. Dan heb je meteen grote problemen.”
Bekijk hoe de bewoners en hun familieleden over de situatie denken:
Bewoners en familieleden reageren op faillissement Het Schild

'Overname is hoop en noodzaak'

Volgens ad interim bestuurder Henrie Henselmans wil de curator binnen twee weken op hoofdlijnen een overnamekandidaat presenteren. “Dat is zowel hoop als noodzaak. Het is onacceptabel als er geen overnamekandidaat wordt gevonden. Dan zouden we onze bewoners over het land moeten verspreiden. Zowel de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, het zorgkantoor, als de cliëntenraad en ondernemingsraad van Het Schild willen dat hoe dan ook voorkomen.”
De curator zou volgens Henselmans al gesprekken hebben gevoerd met verschillende kandidaten. “Het moet in ieder geval een kandidaat zijn die streeft naar continuïteit. Want het moet niet zo zijn dat we over een half jaar weer omvallen.”
De voorzitter van de cliëntenraad hoopt dat Het Schild uniek kan blijven in zijn soort. “Er zijn in Nederland nog zo'n vijf of zes verzorgings- en verpleegtehuizen voor blinden en slechtzienden. Maar die zijn voor een deel al overgegaan op het opnemen van ziende mensen omdat ze het met blinden en slechtzienden niet vol krijgen. Het unieke van Het Schild is dat hier zowel mensen wonen die zorg nodig hebben, als mensen die geen zorg nodig hebben maar het juist prettig vinden om met blinden en slechtzienden samen te wonen. Dat concept willen we graag voortzetten.”
Sinds een aantal jaar zit Het Schild in financiële problemen. Meerdere pogingen om te fuseren liepen op niets uit. “De partners waar we in het verleden mee hebben gesproken vonden het risico te groot wat betreft de financiën en het hoge personeelsverzuim”, aldus ad interim bestuurder Henrie Henselmans. “Door het faillissement is de situatie heel anders. De curator heeft nu veel meer middelen om dingen door te drukken. Een nieuwe partner hoeft nu eigenlijk alleen de zorg over te nemen en niet de langlopende contracten. Ik heb daarom reële hoop dat we snel een overnamekandidaat hebben.”

Oekraïense vluchtelingen

In Het Schild worden sinds een aantal weken Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Ondanks het faillissement kunnen deze mensen er blijven wonen. Henselmans: “We hebben daarvoor met de gemeente een huurcontract afgesloten en die opvang gaat gewoon door.”

Zie ook: