Arnhem en omstreken

Stakingen bij de bussen: hier is het de komende tijd raak

Reizigers die gebruik maken van de bus in Arnhem wordt aangeraden om de reisplanner in de gaten te houden.
Reizigers die gebruik maken van de bus in Arnhem wordt aangeraden om de reisplanner in de gaten te houden. © ANP
ARNHEM - In heel Nederland zijn er deze en komende week stakingen in het stads- en streekvervoer. Ook Gelderland heeft te maken met deze estafettestaking. Waar moet je als reiziger rekening mee houden de komende tijd?
In heel Nederland zijn er dus stakingen. In Gelderland roept dat verschillende vragen op.

Waar zijn de stakingen?

Zaterdag 4 juni leggen buschauffeurs van Breng in Arnhem grotendeels het werk neer. Dit is een aangekondigde 24-uurs staking bij de vestiging van Breng in Arnhem. Volgende week zijn Apeldoorn, Ede en Wageningen aan de beurt. Op dinsdag 7 juni gaat een deel van de buschauffeurs van RRReis en Syntus Utrecht staken. Het gaat om chauffeurs van de vestigingen Apeldoorn, Ede en Wageningen.

Rijden er helemaal geen bussen?

Het is op dit moment niet bekend welke ritten er uitvallen door de staking. Dat is pas op het laatste moment duidelijk. Reizigers moeten in ieder geval rekening houden met vertraging of zelfs vervangend vervoer. Wie met het openbaar vervoer in of rondom Arnhem reist, wordt geadviseerd om zo kort mogelijk voor vertrek de reis te plannen in de reisplanners. Ritten die vervallen worden geschrapt uit die planners.

Waarom wordt er gestaakt?

Bestuurder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer vertelt hierover: "De chauffeurs blijven volhouden tot ze een cao hebben die zorgt voor een beter loon en lagere werkdruk."
Niet alleen in Gelderland kun je te maken krijgen met bussen die niet volgens de normale dienstregeling rijden. Twaalf dagen lang, bijna ieder etmaal, wordt op meerdere plekken gestaakt in het streekvervoer. Iedere dag zijn andere locaties aan de beurt.