nieuws

Forse schadeclaim voor gemeente Nunspeet na vervroegd sluiten café

De Zaak mag inmiddels weer open tot 4:00 uur
De Zaak mag inmiddels weer open tot 4:00 uur © RTV Nunspeet
NUNSPEET - De gemeente Nunspeet heeft een forse schadeclaim ontvangen vanwege het eerder sluiten van horecagelegenheid De Zaak. De advocaat van de onderneming heeft een aangetekende brief verstuurd met daarin de vraag om een flink schadebedrag. Dat vertelt eigenaar en uitbater Harry ten Hove aan Rtv Nunspeet en Omroep Gelderland. Hij wil het exacte bedrag niet noemen, maar het gaat om een bedrag van enkele tienduizenden euro's.
De uitbater stuurt de claim omdat hij schade heeft ondervonden van de beslissing van voormalig burgemeester Breunis van de Weerd om een ontheffing voorlopig in te trekken. De kroeg moest daarop eerder dicht, 01.00 uur in plaats van 04.00 uur. Volgens de gemeente moest dat omdat er drugs zouden worden verhandeld en gebruikt in de kroeg. Bovendien zou er alcohol worden geschonken aan minderjarigen. Er is echter geen enkele overtreding geconstateerd door een buitengewoon opsporingsambtenaar of politieagent. Volgens de voormalig burgemeester had hij echter wel signalen opgevangen. In de brief die hij aan de horecaondernemer stuurt wordt verder niet uitgelegd welke signalen dit zijn.

Onterecht

Volgens eigenaar Harry ten Hove is de sluiting dan ook onterecht. Volgens hem is er zeker geen alcohol geschonken aan minderjarigen en wordt er overal drugs gebruikt en is het onterecht om die verantwoordelijkheid volledig bij de horeca neer te leggen. Ten Hove doet er volgens eigen zeggen alles aan om drugsgebruik onder klanten te voorkomen. Zo heeft hij duidelijke huisregels, staan er op stapavonden controleurs bij de ingang en mocht er iemand betrapt worden op het gebruik van drugs, dan wordt hem of haar de toegang tot de horecagelegenheid ontzegd. Ook deelt hij flyers uit waarop duidelijk is te lezen dat drugs niet worden getolereerd.
De flyer die De Zaak uitdeelt die duidelijk moet maken dat drugs niet worden getolereerd
De flyer die De Zaak uitdeelt die duidelijk moet maken dat drugs niet worden getolereerd © Omroep Gelderland

Strafmaatregel

Ten Hove moest van de voormalig burgemeester 4 weekenden eerder dicht dan normaal. Oud-Burgemeester Van de Weerd wilde niet reageren op deze sluiting richting Omroep Gelderland en Rtv Nunspeet. In de raad werden wel vragen gesteld door CDA Lokaal. Fractievoorzitter Wichert Stoffer vroeg zich af op grond van welke bevoegdheid de burgemeester De Zaak eerder liet sluiten. Volgens Van de Weerd waren het vooral de media die spraken over een 'strafmaatregel', maar dat moest je volgens hem niet zo zien. Het was vooral een signaal zei Van de Weerd die inmiddels zelf is afgezwaaid als burgervader. De vraag op welke grond hij de maatregelen had opgelegd was volgens Van de Weerd dan ook 'niet relevant'. Ook zei de oud-burgemeester dat het allemaal in goed overleg ging met de horecaondernemer zelf.
Dat verhaal blijkt nu wel iets anders te liggen nu de advocaat een schadeclaim richting de gemeente stuurt. Volgens ondernemer Ten Hove heeft hij het zelf wel als een strafmaatregel ervaren. 'Ik ben zonder ook maar een greintje bewijs veroordeeld', zegt hij. Volgens eigen schattingen is hij ongeveer een halve ton aan inkomsten misgelopen. Inmiddels is de zaak voor het derde weekend op rij weer open tot 4:00 uur, maar volgens Ten Hove zijn de gevolgen nog steeds merkbaar: "De loop is er uit", zegt de ondernemer daarover. "Ik had verwacht dat mensen terugkwamen, net als na corona, maar dat is in dit geval niet zo. Veel mensen hebben inmiddels een ander plekje gevonden. Normaal gesproken hadden we tegen 1:00 uur 's nachts ongeveer 230 man binnen. De afgelopen weekenden was dat 40 á 50 man. De beslissing van de burgemeester ebt nog na."

Prijskaartje

Daarom wil Ten Hove een forse schadevergoeding van de gemeente. Als dat niet gebeurt stapt hij naar de rechter zegt hij: "Absoluut. 100%." Een woordvoerder van de gemeente Nunspeet bevestigt dat de aangetekende brief is ontvangen, "Maar daar willen we het verder bij laten." Al met al ziet het er wel naar uit dat er aan het afscheid van voormalig burgemeester Van de Weerd nog een fors prijskaartje hangt.
Lees ook: