Gelderland

Weinig begrip voor helikopterklachten: 'Aanstellers, zeikerds en zeurpieten'

Chinook helikopters van Defensie zijn vaak te zien boven Gelderland.
Chinook helikopters van Defensie zijn vaak te zien boven Gelderland. © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - Op de Veluwe klinkt een toenemend aantal klachten over laagvliegende helikopters van de Koninklijke Luchtmacht. Maar het regent ook reacties van mensen die de klachten maar aanstellerij vinden. 'Defensie moet ergens oefenen en zeker nu', zo laten de reacties zich samenvatten.
"Ga van mijn land af", zei Annelies uit Oosterwolde donderdag bij Omroep Gelderland over de laagvliegende machines. Zij stelt dat de helikopters leidden tot een miskraam bij haar paard en is de machines liever kwijt dan rijk. Het aantal klachten over het geluid op de Veluwe steeg van 83 in 2020 naar 130 vorig jaar.
Het geklaag stoort veel mensen op social media. Sommigen vinden de laagvliegerij simpelweg 'heerlijk' en 'super', anderen zijn meer uitgesproken. "Jouw land?", reageert Grada op Facebook. "Het is ook mijn land en dat van mijn kinderen en medemensen. Ik hoop dat jij beseft dat wij hier in vrede en vrijheid leven omdat onze mannen en vrouwen hier oefenen."

'Wees blij'

"Wees blij", schrijft Barend. "Er is ook een stukje van die heli van u. Dat komen ze af en toe even laten zien." Piet de Haas woont naar eigen zeggen in een gebied waar ook veel lage vluchten zijn. "De jongens die er in zitten zwaaien zelfs als ze je zien, geweldig."

'Iets verderop is er oorlog'

Maaike spreekt van "gezeik" en kijkt altijd met haar zoon omhoog als een helikopter of gevechtsvliegtuig zich laat horen. "Het is fijn dat de militairen oefenen. Iets verderop is er oorlog." Olav hoort ook "gezeur". Dat is volgens hem "wel anders als de Russen op 'haar land' staan."
Nyara woont in Otterlo en hoort vanuit de tuin of keuken vaak schietoefeningen. "Ik snap niet dat je daar overlast van kan hebben. Wat een aanstellers, zeg."

Tolerantie

Maik vindt Nederland "een land van drammers en klagers", iets wat Bianca wijt aan corona. "Dat heeft meer kapot gemaakt dan je lief is. Tolerantie is weg en we hebben ineens overal 'last' van."