Gelderland

Kastelen worstelen met bezoekersaantallen: 'Het kan echt nog wel beter'

Kasteel Doorwerth @ANP Foto
Kasteel Doorwerth @ANP Foto © ANP
DOORWERTH - De Gelderse kastelen zitten nog lang niet allemaal op de bezoekersaantallen van voor corona. Dat blijkt uit een kleine rondgang van Omroep Gelderland. Maar de ervaringen van de verschillende kastelen verschillen erg.
Eerder berichtte Omroep Gelderland over de Gelderse musea-na-corona, waar de bezoekers nog niet massaal waren teruggekeerd. Datzelfde geldt ook voor de kastelen en landgoederen. Maar het beeld daarvan is gemengder dan bij de musea.
"We lopen nog behoorlijk achter op de gemiddelden van voor corona", zegt een woordvoerder van Kasteel Huis Bergh. "Met de feestdagen ging en gaat het redelijk, verder kan het echt nog wel beter."
Maar er zijn er ook bij die zien dat bezoekers het historische kasteel weer weten te vinden. "We hebben absoluut niet te klagen", laat bijvoorbeeld directeur Carine van Ketwich van Kasteel Doorwerth weten. "Ik denk dat we wel weer zo'n beetje op de aantallen van voor corona zitten."
Redelijk dramatisch
Er zijn nog geen harde cijfers over de eerste maanden na corona beschikbaar; het moment dat de locaties allemaal weer open mochten en gingen. Over het algemeen houdt het niet over, zo is de inschatting van René Dessing, directeur van de stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen.
"Als ik het moet samenvatten: het gaat wat beter, maar de meeste locaties kunnen beslist meer bezoekers gebruiken." Dessing noemt de situatie redelijk dramatisch: "Het gaat over veel meer dan alleen bezoekers. Veel ondernemers hebben de afgelopen twee jaar onder andere de inkomsten gemist van feesten en partijen. En de droogte in het oosten van de provincie zorgt nog eens voor extra problemen wat betreft onderhoud."
Zoals gezegd; het beeld verschilt per locatie. Zo is Iris Littink van Huis Verwolde redelijk positief. Het huis is nu zo'n twee maanden weer geopend en het aantal bezoekers is 'geen reden tot klagen'. "Ik denk dat we de gemiddelden van voor corona wel weer benaderen. Het gaat hier redelijk goed. Maar we draaiden ook goed tijdens corona, omdat de bezoekers hier toen wel mochten komen."
Over de hele breedte zijn de verwachtingen voor de komende zomer positief. "Gezien alle toestanden op Schiphol zullen veel mensen in Nederland blijven en hier op vakantie gaan", verwacht de woordvoerder van Kasteel Huis Bergh. "En ik denk zeker dat veel daarvan ook weer onze mooie kastelen gaan bezoeken. Mede met dank aan de promotieactiviteiten voor de regio" Ook in Doorwerth en Huis Verwolde zijn de verwachtingen goed. "Ik denk dat de mensen zeker weer bij ons op bezoek komen", zegt Littink van Huis Verwolde.
Dag van het kasteel
Wat voor de bezoekersaantallen ook positief werkt, is de jaarlijkse Dag van het Kasteel, die dit keer op Tweede Pinksterdag wordt georganiseerd. Op zeventien kastelen en buitenplaatsen in Gelderland zijn speciale activiteiten, die veel bezoekers zullen trekken.
Op de Kastelen Doorwerth, Doornenburg, Verwolde en Duistervoorde worden speciale rondleidingen georganiseerd. Op Kasteel Huis Bergh is een speciale tentoonstelling te zien in het teken van het Rampjaar 1672 - het thema van de dag. Bij kasteel Cannenburgh en kasteel de Wildenborch worden markten en fairs gehouden.
En tenslotte was er onlangs nog de ANWB-verkiezing Mooiste kasteel van Nederland, waarbij Doorwerth en Bergh tot de laatste vijf doordrongen. Uiteindelijk won eind mei het Limburgse Kasteel Hoensbroek. Maar, zeggen ze in Doorwerth en Bergh, dergelijke publiciteit helpt zeker om extra bezoekers aan te trekken.
Of zoals Van Ketwich het formuleert: "Ik ben zwaar teleurgesteld dat we niet gewonnen hebben. Wij zijn gewoon het mooiste kasteel van Nederland. Maar in de top vijf komen was ook mooi. En ik hoor en merk dat mensen op basis daarvan ook een bezoek aan ons brengen."