Rivierengebied

Defensie gaat ondanks bezwaren toch radar plaatsen in Herwijnen

Defensieradar in Nieuw Milligen op de Veluwe.
Defensieradar in Nieuw Milligen op de Veluwe. © ANP
HERWIJNEN - Defensie gaat toch een radarsysteem plaatsen in Herwijnen, ondanks bezwaren van omwonenden en van de Tweede Kamer.
Eerder zocht het ministerie nog naar alternatieven, maar die zijn niet gevonden. Defensie verwacht dat het radarstation er binnen vier jaar kan staan.
Als de radar niet in Herwijnen komt, dan duurt het volgens Defensie nog minimaal drie jaar langer voordat de gehele radardekking weer op orde is. Dat vindt het ministerie vanwege 'het huidige dreigingsbeeld' niet acceptabel. Vooral de radardekking in het zuiden van het land is onvoldoende, aldus Defensie. Er staat wel al een radar vlakbij Apeldoorn, maar die is verouderd.

'Onaangenaam verrast'

De gemeente West Betuwe is onaangenaam verrast door het besluit van Defensie. "We maken ons al jarenlang hard om plaatsing op deze locatie te voorkomen", laat het gemeentebestuur weten in een statement. "Dit omdat zowel het college als de gemeenteraad zich zorgen maken over de gezondheidsrisico’s voor inwoners. Dit geldt zowel voor de kern Herwijnen als de directe omgeving van de beoogde radartoren."
Volgens de gemeente zijn deze zorgen niet weggenomen door Defensie. "Daarom zijn we enorm teleurgesteld over dit besluit. We gaan alle stukken zorgvuldig bestuderen en ons beraden op vervolgstappen. Alle mogelijkheden om bezwaar te maken, pakken we met beide handen aan.”

Brief voor omwonenden

In het Friese Wier staat ook een radar, die momenteel voor geluidsoverlast zorgt. Daarom wordt er een koepel overheen geplaatst. De radar in Herwijnen krijgt een soortgelijke koepel. Ook zou de hoeveelheid straling in de openbare omgeving rondom de radar in Herwijnen binnen de perken blijven.
Defensie wil nu met de inwoners van Herwijnen en andere betrokkenen in gesprek over hoe de procedure verder gaat. Daar krijgen ze 'op zeer korte termijn' een brief over.
Christophe van der Maat, staatssecretaris van Defensie, geeft in een video op Twitter extra uitleg.