Gelderse Vallei

Gelderse jongeren willen veiliger ov: 'Dit gun je niemand'

Tim (links) en Didier (rechts) van het Gelders Jeugd Debatteam.
Tim (links) en Didier (rechts) van het Gelders Jeugd Debatteam. © Omroep Gelderland
EDE - Veel mensen voelen zich niet veilig in het openbaar vervoer (ov) en dus is het hoog tijd om dat te veranderen, vindt een groep jongeren van het Gelders Jeugd Debat Team. Aanstaande woensdag besluit de provincie voor het eerst over hun concrete plannen om het ov prettiger te maken. "Het kan niet zo zijn dat iemand zich onveilig voelt", aldus de 16-jarige Didier Smits.
Het Gelders Jeugd Debatteam bestaat uit zeven jongeren die zich inzetten voor de maatschappij. Ze zijn met Provinciale Statenleden in gesprek gegaan over het onderwerp openbaar vervoer. Daar zijn nu een aantal voorstellen uitgerold om het ov veiliger te maken.
Het team bestaat uit een groep verschillende jongeren, legt Tim Smit (17) uit. "Didier en ik zijn al wat ouder, maar het jongste lid is dertien jaar. Zo hebben een mooie brede groep."
"Het kan niet zo zijn dat het ov onveilig aanvoelt", betoogt Didier. "Dat is natuurlijk verschrikkelijk, dat gun je niemand", reageert Tim daar op. In de video geven ze meer uitleg.
Bekijk hier de oplossingen die de jongeren bedacht hebben om het openbaar vervoer veiliger te maken:
De jongeren pleiten onder meer voor een noodnummer en betere verlichting

'Jongeren kijken breder'

De jongeren hebben om hun plan te realiseren, samengewerkt met Statenleden. "Dat was echt heel leuk", zegt PvdA'er Jan Daenen. "De jongeren kijken veel breder dan wij oudere politici naar dit probleem. Ze zijn een stuk onbeperkter en daarmee heel creatief. Wij moeten altijd nog denken aan het geld om dingen mee te betalen, maar dat probleem hebben zij niet", lacht hij.
Volgens Daenen is het goed dat de provincie de jongeren op deze manier betrekt. "Ik vind het heel raar dat we dit niet eerder hebben gedaan. Wat dat betreft is dit écht een primeur. Deze jongeren zijn niet stemgerechtigd en hebben op geen invloed op provinciaal beleid. Het is mooi dat we op deze manier hun stem kunnen laten horen."
Ook de Nederlandse Spoorwegen (NS) is blij met het jeugdinitiatief. "Alle inzichten zijn welkom en hun kennis en ervaring kunnen wij vast en zeker gebruiken", laat een woordvoerder weten.
De jongeren hopen vooral dat hun initiatief ervoor zorgt dat meer mensen zich veiliger voelen in het ov. "Het gaat erom dat we hiermee écht wat kunnen bereiken", zegt Didier.