Rivierengebied

Hoe het Rivierengebied de bakermat vormde voor de moord op Peter R. de Vries

Bloemenzee voor Peter R. de Vries achter in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam.
Bloemenzee voor Peter R. de Vries achter in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. © ANP
MAURIK/TIEL - De verdachten van de moord op Peter R. de Vries moeten dinsdag voorkomen bij de inhoudelijke behandeling van hun rechtszaak. Kamil E. en Delano G. hadden beiden sterke banden met Tiel en omgeving. Op welke manier had deze regio invloed op de twee verdachten?
Voor de inhoudelijke behandeling zijn twee dagen uitgetrokken in de rechtbank van Amsterdam. Politie en Openbaar Ministerie hebben van meet af aan geroepen een sterke zaak te hebben. De kans is dan ook groot dat de Poolse Kamil E. (35) en Antilliaanse Delano G. (22), een zware strafeis gaan horen.

Peter R. De Vries

Justitie baseert zich op de camerabeelden die van beide verdachten zijn gemaakt in Amsterdam, rondom de liquidatie op ’s lands beroemdste misdaadverslaggever, 6 juli vorig jaar. Ook heeft de politie een groot aantal bewijsmiddelen kunnen veiligstellen in de Renault waarin beiden ‘op heterdaad’ werden aangehouden, enkele uren na de aanslag.
De bewijsvoering is een kat in het bakkie, zoals dat heet. Maar dat wil niet zeggen dat het onderzoek naar deze moordzaak daarmee afgerond is. Een rechercheteam van de Landelijke Eenheid van de politie is nog altijd op zoek naar personen die verdachten Kamil en Delano kunnen hebben aangestuurd.
Uit ontcijferde telefoonberichten blijkt dat een persoon die Pools- en Nederlands sms'de, tijdens de liquidatie voortdurend contact heeft gehouden met Kamil E. en Delano G. Justitie zou in het kader van het onderzoek naar deze verdachte nog zeer recent een huiszoeking hebben gedaan bij de moeder van Kamil in Tiel.
Deze onbekende wordt in het dossier aangeduid met de code NN-*4229. Deze NN-*4229 schrijft in de middag van de liquidatie op de misdaadverslaggever aan de twee andere mannen dat hij niet anders kan dan deze moord aansturen, anders zal hij zelf worden omgebracht. “Ik moet dit doen.”

Sociale contacten in Tiel

Al kort na de moord op De Vries komt Omroep Gelderland in contact met mensen die het milieu rondom met name Kamil E. goed kennen. Zo stellen deze bronnen dat Kamil in de maand voor de moord op De Vries trainde bij een sportschool in de Tielse Van der Valk-vestiging, wat bij navraag blijkt te kloppen. Ook stellen deze bronnen dat Kamil in de dagen voor de moord niet in Maurik bij zijn gezin verbleef. Ook dat komt overeen met het onderzoek Iraklia, zoals het onderzoek in deze zaak wordt genoemd.
Kamil bivakkeerde in de dagen voor de moord namelijk bij zijn moeder in Tiel, zo stelt hij zelf bij verhoren. Hij zou in de twee weken voor de aanslag vrijwel voortdurend naar Amsterdam zijn gereden, om daar verkenningen te doen naar De Vries, zegt de politie. De Vries was in die periode veel te zien bij het live-programma RTL Boulevard. De studio van deze show is gelegen aan het Leidseplein. Kamil is onder meer gezien bij de autogarage waar De Vries zijn wagen parkeerde, een paar straten verderop.

Sportschool

Kort voor de inhoudelijke behandeling van dinsdag spreekt Omroep Gelderland deze bronnen opnieuw. Om ze te vragen naar de laatste ontwikkelingen in deze zaak. De bronnen zijn niet verbaasd dat er nu een derde verdachte opduikt die de Poolse taal beheerst. Kamil had op de sportschool een aantal contacten, zowel Polen als Nederlanders, zo stellen deze personen.
Niet al zijn contacten kwam uit Tiel zelf. Kamil reed vaak mee naar het fitnesscentrum met een Nederlandse jongen uit Maurik. Maar hij had ook veel contact met een Pool, die vanuit een plaats in Noord-Brabant vaak naar Tiel kwam. Het is niet gezegd dat dit dezelfde personen zijn waar de politie naar op zoek is. Maar het strookt met het beeld dat Kamil veel ‘sociale’ contacten had in Tiel.

Mensen die hem hielpen

Vergeet niet, zo stelt een van de bronnen, dat Kamil al onderwerp was van politieonderzoek in de dagen voor de moord. Hij zou zijn huurbaas hebben bedreigd met een pistool. Maar dat pistool is nooit gevonden, ook niet nadat de politie de woning van Kamil in Maurik doorzocht. “Hoe kan dat? Nou, simpel, hij had mensen in zijn omgeving die hem hielpen en het pistool voor hem hebben opgeborgen.” De politie wil niet inhoudelijk ingaan op de beweringen van deze bronnen. “Dat doen we nooit, lopende het onderzoek.”
Waar bij Kamil de banden met Gelderland nog van hele recente datum zijn, daar is de link met onze provincie bij Delano minder actueel. Hij groeide op in Tiel, waar ook in zijn geval zijn ouders nog altijd wonen. Hij deed als tiener mee aan het televisieprogramma So You Think You Can Dance?, maar gleed al snel daarna af in de misdaad, via inbraak en overvallen.
In het politieonderzoek naar de moord op Peter R. De Vries komt naar voren dat Delano tot aan zijn arrestatie in Rotterdam woont. Hier heeft hij zich met zijn vriendin gevestigd na een periode in de Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hunnenberg in Nijmegen. De Telegraaf wist vorig jaar te melden dat Delano een neef is van Jaouad W., een crimineel uit Tiel, die tevens een jeugdvriend en medeverdachte is van Ridouan Taghi in het grote liquidatieproces Marengo.
“Dat klopt, maar Delano is geen volle neef, maar een achterneef van Jaouad,” zegt onze Tielse bron. Er is verder weinig informatie voorhanden waaruit zou moeten blijken of Delano ook daadwerkelijk door zijn Tielse familieconnectie in de zware misdaad is beland.

Is Tiel een Taghi-town?

Justitie stelt dat het motief van de moord op De Vries kan liggen in diens betrokkenheid bij de rechtszaak tegen topcrimineel Ridouan Taghi. De Vries was ‘vertrouwensman’ van de kroongetuige in die zaak. Al eerder arresteerde justitie verdachten uit het netwerk van Taghi in Tiel en het nabijgelegen Maurik. Een van hen is de (achter)neef van verdachte Delano G.. Zijn deze gemeentes hotspots voor de Mocromaffia-organisatie? Is Tiel een Taghi-town? Ja, zeggen de goed ingevoerde bronnen, er lopen veel criminelen rond, en het netwerk is hecht.
Maar de 'gewone' inwoners van de gemeente aan de Waal hebben daar hun bedenkingen bij, zo blijkt na rondvraag in het centrum van de Betuwse gemeente. “Je zou eerder kunnen stellen dat het fijn is om in Tiel te zitten als crimineel, omdat het hier zo rustig en stil is. Vooral als je in Maurik woont. Als daar iets gebeurt, moet de politie helemaal uit Tiel komen.” Justitie sluit niet uit dat er nog meer arrestaties zullen volgen. De vraag is: komen er nog meer betrokkenen uit regio Rivierengebied?