Achterhoek / Noord-Veluwe

'Dit is bizar', grote zorgen om uitgelekte stikstofplannen

Grote zorgen om uitgelekte stikstofplannen.
Grote zorgen om uitgelekte stikstofplannen. © ANP
EDE - De uitgelekte stikstofplannen zorgen voor onrust in de Gelderse Vallei. "Dit is bizar, de plank wordt volledig misgeslagen", zegt Wim Brouwer van LTO Gelderse Vallei.
NRC bracht naar buiten dat in de Gelderse Vallei de stikstofuitstoot met 70 tot 80 procent omlaag moet. Dat is volgens deskundigen onmogelijk zonder op grote schaal boeren uit te kopen.
"Met deze plannen blijft er niets over. De agrarische ondernemers beheren het landschap en als je de boeren in deze mate gaat weghalen hebben we een groot probleem", stelt Brouwer.
Ook de regio vindt de berichten zorgwekkend. De Regio Foodvalley wil opheldering van de minister Christianne van der Wal. "Als de cijfers kloppen, zijn de gevolgen voor de agrarische sector ingrijpend en gaat dat heel veel betekenen voor onze boeren en hun gezinnen. Wij zijn daar bezorgd over", zegt Jan Pieter van der Schans, wethouder in Ede. Hij zegt dat namens de acht gemeenten van de Foodvalley.
De gemeenten roepen de minister ook op de gelekte plannen sneller helemaal openbaar te maken, zodat er ook inhoudelijk kan worden gereageerd.

'Allemaal voor niets geweest'

Brouwer kan de plannen niet bevatten. "Het is met normaal verstand niet bij te houden. Er blijft niets over van wat er in de afgelopen tien, twintig jaar allemaal is gebeurd. Dat lijkt allemaal voor niets geweest."
De provincie Gelderland wil nog niet reageren. "Wij kennen de brief niet, dus we moeten inhoudelijk afwachten tot volgende week", aldus een woordvoerder.
Eerder benadrukte de provincie al wel dat naast natuurherstel ook perspectief voor de landbouwsector cruciaal is. "Wij willen een levendig platteland, daar hebben wij in het algemeen zorgen over."