Gelderland

Eropuit met Pinksteren: deze uitjes in Gelderland kosten nog geen 30 euro

Ook met Pinksteren zijn er in Gelderland weer volop markten en braderieën te bezoeken.
Ook met Pinksteren zijn er in Gelderland weer volop markten en braderieën te bezoeken. © RTV Nunspeet
ARNHEM - Je bent een heerlijk lang weekend vrij en de weersvoorspellingen zien er goed uit. Maar wat kun je doen met je gezin zonder al te veel geld kwijt te zijn? In Gelderland zijn er nog genoeg uitjes te bedenken voor onder de 30 euro. We zetten wat tips op een rij.

Naar een fair of andere markt

Struinen langs kraampjes met streekproducten, vintage schatten, kleding, sieraden en andere hebbedingen. Een bezoekje aan een markt is altijd leuk! Je hebt dit pinksterweekend verschillende opties in Gelderland:
  • Zo is er zondag 5 juni in Elden de Westerveld Fair in Park Westerveld. Naast een markt zijn hier ook andere activiteiten, zoals een roofvogelshow. De entree is gratis.
  • In Arnhem is er een grote Luikse Markt op maandag 6 juni van 09.00 tot 16.30 uur op het parkeerterrein van GelreDome. Deze markt is niet gratis, entree kost 4,50 euro voor iedereen vanaf 13 jaar.
  • In Elst is er maandag 6 juni het gratis toegankelijke Elst op Stelten, van 11.00 tot 18.00 uur.
  • In Apeldoorn is zondag 5 juni van 09.00 tot 16.00 uur de eerste editie van een vlooienmarkt en kofferbakverkoop, op de ijsbaan/skeelerbaan naast de Intratuin. Kaartjes kosten 3 euro voor iedereen vanaf 10 jaar.

Een (kleinschalig) festival

Genieten van muziek en een hapje en drankje. Maar dan niet meteen handen vol geld kwijt zijn. Dat kan als je een gratis festival in Gelderland opzoekt.
  • In Apeldoorn is het gratis festival SOAP, van zaterdag 4 tot en met maandag 6 juni, van 14.00 tot 23.00 uur op het Zwitsalterrein.
  • Festival Achterland is hét gratis festival in de Achterhoek tijdens Pinksteren. Wil je meer weten over de bands die op dit festival in Doetinchem spelen, kijk dan op de website van de organisatie.
Je kunt gratis naar Festival Achterland.
Je kunt gratis naar Festival Achterland. © Stichting Achterland
  • In Arnhem is op het grote plein voor Grand Café De Staat een Pinksterfestival op zondag 5 juni. Vanaf 12.00 uur tot 20.00 uur is er live muziek en voor de kinderen zijn er activiteiten. De entree is gratis.
  • Even verderop, ook in Arnhem, is in de Steenstraat het gratis Spijkerfeest, op 6 juni, tweede pinksterdag is hier van 10.00 tot 17.00 uur.
  • In Sonsbeekpark in Arnhem is op maandag 6 juni vanaf het grote vlot in de vijver voor Brasserie de Boerderij tussen 12.00 en 16.00 uur live muziek te horen. De kleintjes kunnen lekker spelen in het gras. Gratis toegang!

De Dag van het kasteel

Maar liefst negentien kastelen in Gelderland doen mee aan de landelijke Dag van het kasteel op maandag 6 juni. Er zijn allerlei extra activiteiten op en rond de kastelen die dag. De entreeprijzen verschillen. Zo betaal je zowel voor Kasteel Doorwerth als voor kasteel Rosendael 12 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen vanaf 4 jaar.
Landgoed Rosendael.
Landgoed Rosendael. © ANP
Afhankelijk van je gezinssamenstelling ben je dan iets meer dan 30 euro kwijt voor een uitje naar een Gelders Kasteel. Wil je een kijkje nemen bij Paleis het Loo in Apeldoorn, dan kost een familieticket je 50 euro. Bij een aantal kastelen is de entree gratis als je een Museumkaart hebt. Kijk hier voor alle deelnemende kastelen.

Ritje met de stoomtrein

Op 5 en 6 juni rijdt de stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij tussen Apeldoorn en Beekbergen. Speciaal in het Pinksterweekend reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee, als ze koninklijk verkleed zijn als prins of prinses. Volwassenen betalen voor een treinkaartje online 17,50 euro, aan de kassa kost dit 18,50 euro.

Naar de kermis

Met het hele gezin in de botsauto's of in de draaimolen: in Doetinchem is dit hele Pinksterweekend Voorjaarskermis op de Varkensweide. Op zondag 5 juni van 13.00 tot 23.00 uur en op maandag van 13.00 tot 22.00 uur.

Oosterwijkse Pinksterfeesten in Zelhem

Zondag 5 juni kun je naar de Trekkertrekwedstrijden kijken tijdens de Oosterwijkse Pinksterfeesten. Toegang kost 7,50 euro voor iedereen vanaf 13 jaar.

De natuur in

Het ligt voor de hand, maar waarom niet simpel net zoals vroeger met een groot picknickkleed het bos in duiken? Of samen met de familie een van de mooie natuurgebieden in Gelderland opzoeken. Zin om actief te zijn? Dan kun je gratis een klompenpad wandelen: lees hier welke klompenpaden ook met kinderen goed te doen zijn.

Zie ook: