Arnhem en omstreken

Wat kan Jan de Hoop doen na zijn pensioen? 'Zorg voor een zachte landing'

Jan de Hoop houdt tijd over voor andere hobby's.
Jan de Hoop houdt tijd over voor andere hobby's. © Omroep Gelderland
ARNHEM - In tranen wenste Jan de Hoop de kijkers van RTL Ontbijtnieuws donderdag voor de laatste keer een mooie dag. Hij gaat na 33 jaar met pensioen. Gelukkig blijft hij nog wel actief als presentator bij Omroep Gelderland. Wat kan hij nog meer doen om niet in een zwart gat te belanden? "Qua impact is het vergelijkbaar met een scheiding."
Het lijkt zo mooi. Niet meer elke dag vroeg opstaan om naar je werk te gaan en alle tijd van de wereld hebben om precies te doen waar je zin hebt. Dat niets minder waar is, blijkt wel uit verschillende onderzoeken van Essenburgh Group. Zij zijn gespecialiseerd in cursussen en trainingen rondom pensioen.
Directeur dr. Pim Valentijn: "Met pensioen gaan is een 'major life event'. Qua impact vergelijkbaar met een scheiding. En toch is meer dan tachtig procent van de mensen die met pensioen gaan onvoorbereid. Het gevaar om in een zwart gat te belanden is groot."

'Zorg voor zachte landing'

Valentijn vertelt dat veel mensen die met pensioen gaan moeite hebben om een zinvolle besteding van hun tijd te vinden. Dit speelt in alle lagen van de bevolking.
"Van buschauffeur tot directeur, ze kunnen allemaal last krijgen van dat zwarte gat", zegt hij. "Als je jarenlang hetzelfde ritme hebt en je dagritme verandert opeens, heeft dat grote mentale gevolgen. Het lijkt lekker om eindelijk de tijd te hebben om de hele dag in de tuin te kunnen zitten, maar dat blijkt niet zo te zijn. Als je ineens uit je werkritme wordt gehaald, is het goed om te zorgen voor een zachte landing."
Jan kan weer uitslapen, maar is dat wel een goed idee?
Jan kan weer uitslapen, maar is dat wel een goed idee? © Omroep Gelderland
Valentijn heeft nog wel tips om te voorkomen dat Jan de Hoop, en anderen die met pensioen gaan, keihard in een pensioengat vallen. "Het is goed om na te denken over je relaties. Er valt veel weg, het dagelijks contact met collega's is er van de ene op de andere dag niet meer. Je sociale netwerk verandert. Het heeft ook effect op je relatie. Praat hierover met je partner."

Gezond eten en bewegen

Volgens Valentijn is het ook goed om stil te staan bij je gezondheid. Jan de Hoop kan nu beter niet elke avond volop aan de wijn gaan. "Als je boven de 60 bent en ineens veel vrije tijd hebt, is het belangrijk om op je voeding te letten. Eet gezond en blijf genoeg bewegen."
De sauna regelmatig bezoeken: Jan heeft er nu alle tijd voor.
De sauna regelmatig bezoeken: Jan heeft er nu alle tijd voor. © Omroep Gelderland
Om te zorgen dat je als kersverse pensionado je niet gaat vervelen is het handig om nieuwe bezigheden te zoeken. "Je kunt zelfs denken aan een studie oppakken, maar het hoeft natuurlijk niet. Fulltime op de kleinkinderen passen lijkt leuk, maar je moet wel zorgen dat je ook nog genoeg nieuwe uitdagingen hebt. Denk na over en zoek een zinvolle tijdsbesteding."
Met die extra tijd hoeft Jan niet achter het net te vissen.
Met die extra tijd hoeft Jan niet achter het net te vissen. © Omroep Gelderland

De Hoop op zaterdag

Voor Jan de Hoop is die zinvolle tijdsbesteding deels al gevonden. Hij blijft actief voor Radio Gelderland. Hij is samen met sidekick Ad van Gameren elke zaterdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur te horen bij het programma De Hoop op zaterdag.
Daarnaast is hij binnenkort ook te zien op de Gelderse televisie. In het programma Jan houdt Huis neemt hij een kijkje bij mensen die op bijzondere plekken wonen, zoals een kerk of een voormalige steenfabriek. En misschien houdt hij daarnaast nog tijd over.
Misschien kan Jan wel vrijwilligerswerk gaan doen.
Misschien kan Jan wel vrijwilligerswerk gaan doen. © Omroep Gelderland

Zie ook: