Achterhoek

Fietsen naar de Noordkaap zodat 'kind achter vierde raampje ook van kanker geneest'

Een knuffel voor Gerrit Pfeifer, vlak voor vertrek richting Noordkaap.
Een knuffel voor Gerrit Pfeifer, vlak voor vertrek richting Noordkaap. © Omroep Gelderland
GROENLO - Tien fanatieke fietsers uit de Achterhoek zijn vrijdagmorgen om 06.00 uur vanaf de Markt in Groenlo vertrokken voor een monstertocht voor het goede doel. Ze fietsen in tien dagen 3.000 kilometer naar de Noordkaap om geld op te halen voor het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, waar kinderen met kanker worden behandeld.
De wielrenners hopen 10 juni op de Noordkaap aan te komen, na elke dag 300 kilometer op de fiets te hebben gezeten. Hierbij moeten 17.000 hoogtemeters worden overwonnen. "Het gaat gebeuren, hier hebben we twee jaar voor getraind", zei fietser Arnold Harbers vrijdagochtend op een volle Markt in Groenlo, vlak voor vertrek. "Als iedereen gezond en veilig op de Noordkaap aankomt, dan is de tocht voor ons geslaagd."

'75 procent geneest'

Maar er is nóg een doel: geld ophalen voor de behandeling van kinderen met kanker. "We zijn onlangs in het ziekenhuis in Utrecht geweest en dan zie je vier raampjes, waarachter de zieke kinderen liggen", vertelde Harbers. "75 procent geneest, dus met de kinderen achter drie raampjes gaat het goed. Wij fietsen ervoor dat het kind achter het vierde raampje ook geneest."
De tocht is een initiatief van Gerrit Pfeifer. De ondernemer uit Groenlo werd ook geconfronteerd met kanker bij zijn dochter, zo vertelde hij afgelopen maandag in een wielercafé in Terborg. "Gelukkig bleek het achteraf een goedaardige tumor te zijn, maar het had ook een kwaadaardige kunnen worden", zei Pfeifer.

Doneren

Op de Markt in Groenlo stond Harbers vrijdagmorgen even bij stil bij de vrienden die de ziekte niet hebben overleefd: "We gaan een mooi avontuur beleven en iedereen neemt wel iemand in gedachten mee naar de Noordkaap. Of het nu Niels, Patrick of Tjerk is."
De teller voor het kinderoncologisch ziekenhuis staat inmiddels op bijna 75.000 euro. "Maar er kan nog gedoneerd worden op onze site, jullie mogen vaker dan één maal doneren", zei Harbers ten overstaan van familie en vrienden op de Markt. "Als we voor elke kilometer nog 50 euro ophalen, dan levert dat in totaal 150.000 euro op en is de tocht voor ons écht geslaagd."
Op de website van The Nordkapp Express en via sociale media kunnen de renners gevolgd worden. De opbrengst van de fietstocht wordt op 7 juli bij City Lido in Groenlo bekend gemaakt, in combinatie met een veiling voor het goede doel.