Achterhoek

'Korte lijntjes' in Winterswijk moeten zorgen voor veilig en leefbaar buitengebied

WINTERSWIJK - Belanghebbende partijen in Winterswijk hebben de handen ineen geslagen om het buitengebied veilig en leefbaar te houden, maar hoe werkt dat in de praktijk? Wijkagent buitengebied Willem Saris legt dat uit.
"We hebben korte lijntjes en daardoor snel overleg. Snelheid is enorm belangrijk bij opsporing", vertelt Saris. Hij noemt een voorbeeld: onlangs werd er in het buitengebied een wit busje gesignaleerd en een verontruste bewoner trok bij Saris aan de bel. Die vermoedde dat het busje van het waterschap was en kreeg daarover na één telefoontje de bevestiging. "Ik weet wie ik moet bellen. Als dat via het algemene nummer loopt duurt het een tijdje voordat je de goede persoon te pakken hebt."
De publiek-private samenwerking, onder begeleiding van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland, is er mede op gericht criminele activiteiten te voorkomen of tijdig op te sporen. "Het meest belangrijk zijn de korte lijnen", zegt Anton Jansen van het Platform Veilig Ondernemen (PVO). "Het gaat om samenwerken zodat we ogen en oren hebben in het buitengebied, om dat veilig te houden. We kijken bij elkaar in de keuken en weten elkaar snel te vinden."

Ondermijning

Een andere kwestie die speelt in het buitengebied is ondermijning. Dat gaat bijvoorbeeld zo: criminelen kunnen een leegstaande boerenschuur op het oog hebben voor het houden van een wietplantage of een drugslab. Kwetsbare boeren, die het bijvoorbeeld financieel moeilijk hebben, kunnen daarvoor misleid worden door criminelen. Eenmaal in hun greep komen de boeren daar niet meer onderuit.
Bewoners in het buitengebied worden daarom opgeroepen om goed op te letten en indien nodig aan de bel te trekken. Behalve het bestrijden van de ondermijning in het buitengebied wordt er ook gecontroleerd op andere overtredingen zoals bijvoorbeeld motorcrossen, mountainbiken waar dat niet mag, opvallende situaties in het buitengebied of grensverkeer.

Samenwerking

Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland kan het zoals gezegd niet alleen. Naast een beroep op de inwoners zelf, zijn er met negen diverse partijen in het buitengebied de handen ineen geslagen.
Dat zijn om precies te zijn: Boer en Recreatie, Buurtschappen Samen Vooruit, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Ondernemers Buitengebied Winterswijk, Omgevingsdienst Achterhoek, Land- en Tuinbouworganisatie, Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland, Vereniging Verblijfsrecreatie Winterswijk, Waterschap Rijn-IJssel en Wildbeheereenheid.