Arnhem en omstreken

'Het is het allerzwaarste, maar ook allermooiste dat ik ooit heb gedaan'

Maarten kan tijdens zijn derde klim nog steeds lachen.
Maarten kan tijdens zijn derde klim nog steeds lachen. © Omroep Gelderland.
LE BOURG-D'OISANS - De vijftiende editie van Alpe d'HuZes heeft ruim zestien miljoen euro opgebracht voor onderzoek naar kanker. Een gigantisch bedrag waar vandaag ook een gigantische tegenprestatie voor werd geleverd door de duizenden deelnemers. Onder hen ook verslaggever Maarten Beeks van Omroep Gelderland. Hij blikt terug op de dag.
"Ik zeg het tegen iedereen die voor de eerste keer meedoet, het is een life-changing experience." Teamcaptain Martin de Vries van het Rhedense Team PA deed dit jaar al voor de tiende keer mee aan het goededoelenevenement op de Alpe d'Huez in Frankrijk, dus hij kan het weten.
Na zes zware klimmen en verslaggeving tegelijk ben ik kapot. Het is het allerzwaarste, maar ook allermooiste dat ik ooit heb gedaan.

Tranen

Ik sloot me twee jaar geleden aan bij het team en het was een ervaring die nergens mee te vergelijken is. Nergens liggen de emoties zo dicht bij elkaar als tijdens deze tocht. Tranen van geluk, tranen van verdriet, tranen van een ongekende inspanning en tranen van de prikkende zweetdruppels die via je voorhoofd in je ogen glijden. Alles heb ik voorbij zien komen.
Ik had het niet willen missen. Het geld dat we bij elkaar hebben geploeterd voor al die mensen die nu en in de toekomst te maken krijgen met kanker. Daar ging het om, daar gaat het om. Met dat geld kunnen onderzoekers echt wat bijdragen.
Het is zoals deelneemster Annelies tegen me zei: "Kanker hebben is geen kwestie van de strijd winnen of verliezen. Je hebt het niet zelf in de hand." Ze verloor haar man Sjef twee jaar geleden aan kanker en Annelies heeft gelijk: je moet geluk hebben en je moet hopen dat er steeds betere behandelingen komen. Daar draagt de opbrengst van dit evenement wezenlijk aan bij en daarmee kun je het verschil maken.
Annelies Nijenhuis ging de Alpe d'Huez op om haar overleden man te eren.
Annelies Nijenhuis ging de Alpe d'Huez op om haar overleden man te eren. © Omroep Gelderland

Dankbaarheid

Dankbaarheid is een woord dat overheerst na deze helse maar onvergetelijke tocht.
Dank aan de leden van Team PA die me als een heuse familie hebben omarmd.
Dank aan alle vrijwilligers van het evenement, die onvermoeibaar van heel vroeg tot heel laat zijn doorgegaan om dit evenement in goede banen te leiden.
Dank aan al die mensen die vandaag hun verhaal hebben gedeeld en daarmee anderen kracht gaven.
Dank aan de duizenden supporters langs de vele bochten van deze berg, waarbij ik mijn naam nog nooit zo vaak uitgesproken heb horen worden als vandaag.
En speciale dank aan teamcaptain Martin de Vries, die al tien jaar de drijvende kracht is achter dit team. Met zulke aanjagers kun je het verschil blijven maken!