Rivierengebied

Tiel opent centrum voor hulp bij armoede: 'Het is gewoon een winkel zonder kassa'

TIEL - Het is een drukte van belang in de oude Mavo aan de Medelsestraat in Tiel. Het gebouw ondergaat een flinke opknapbeurt en wordt ingericht als centrum voor praktische hulp bij financiële problemen. Speelgoed- en kledingbank Klesteo is al bijna klaar met de inrichting.
Voorzitter Margreet Blok is opgetogen. "We moeten nog een paar dingetjes doen maar maandag zijn we helemaal klaar voor de eerste gasten", zegt zij. "Alles is nieuw, fris. Het is allemaal gesaust en geverfd door vrijwilligers. Wat dat betreft hebben wij een heel enthousiast team."
Sociaal Plein Tiel heet het nieuwe centrum. Naast Klesteo nemen de regionale voedselbank, stichting Leergeld en Schuldhulpmaatje hun intrek. "Stichtingen worden vaak heen en weer geslingerd op hun locaties", verklaart Peter Dikker het project. Dikker is de voorzitter van Sociaal Plein Tiel. "Dat kost heel veel geld en energie. Wij zorgen voor een permanente locatie met een lage huurprijs. Zo kunnen zij zich op hun kerntaken richten en hoeven de besturen zich niet continu bezig te houden met het zoeken naar huurpenningen."

Gratis winkelen

Voor Klesteo vormen de oude lokalen mooie ruimtes voor het professioneel uitstallen van alle mogelijke kleding, speelgoed en aanverwante artikelen zoals dekbedden, buggy's of ledikantjes. Op afspraak kunnen mensen die dat nodig hebben hier zo gratis 'winkelen'. Ook is er op de nieuwe locatie een groot overzichtelijk magazijn.
"Zoals je ziet is het gewoon een winkel zoals je dat in de stad aantreft maar dan zonder kassa", zegt Blok lachend terwijl ze wijst op de vrolijke uitstalling van talloze puzzels, spellen, knuffels en andere kleurige kinderspullen in de speelgoedwinkel. "We hadden toen we dit acht jaar geleden begonnen nooit gedacht dat het zo hard zou gaan lopen."

Lichte stijging

Zo'n duizend mensen helpt Klesteo inmiddels op jaarbasis. Van een huidige crisis door onder meer de nasleep van corona en hoge prijzen, kan de kledingbank nog niet echt spreken. "We helpen bijvoorbeeld wel bijna alle Oekraïense vluchtelingen in de streek ", vertelt de voorzitter. "Verder zien we vooralsnog een hele lichte stijging van de aanmeldingen. Maar we verwachten dat de echte stijging nog komt. Schaamte om je te melden speelt helaas ook een rol."
Al eerder verzorgde Sociaal Plein Tiel in de oude Schaepmankerk het onderdak voor onder meer het Inloophuis, Humanitas en het Toon Hermanshuis. Dit tweede Sociaal Plein staat dus helemaal in het teken van hulp aan mensen met een hele krappe beurs.

Eén loket

"We hebben nog één grote ruimte over die we het liefst ook aan een dergelijke organisatie willen verhuren", zegt Dikker. "We willen graag één loket realiseren voor mensen die het wat minder hebben. Dat lukt niet helemaal, want er zijn heel veel loketjes, maar hoe minder hoe beter. En die organisaties kunnen elkaar zo beter aanvullen en versterken."
Klesteo hoopt dat dit ook een positieve uitstraling heeft op mensen die niet zo snel om hulp vragen maar dat eigenlijk wel nodig hebben. "Het is een hele welkome omgeving", stelt Blok. "Ik hoop dat daarmee dat taboe er een beetje vanaf gaat. Een sfeer van: Joh, je mag er zijn, kom gewoon, je hebt het even moeilijk, we gaan je helpen en klaar."