Gelderland

Als rolstoeler met de trein? Dan heb je pech in Harderwijk

Leo Marbus bij een van de kapotte liften
Leo Marbus bij een van de kapotte liften © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Je zal maar in een rolstoel zitten of met een kinderwagen met de trein willen reizen in Harderwijk. Dat wordt erg lastig, want er zijn maar liefst drie liften stuk. En het ziet er naar uit dat ze voorlopig ook niet worden gerepareerd. Dat heeft volgens de NS te maken met leveringsproblemen.
Het gaat om alle drie de liften van station Harderwijk. Leo Marbus kwam er achter toen hij met een rolkoffer met de trein wilde reizen.
In deze video vertelt hij er meer over:
Als rolstoeler met de trein? Dan heb je pech in Harderwijk

Patroon

Het komt helaas vaker voor dat liften op stations langere tijd kapot zijn merken ze bij HandicapNL, een organisatie die strijdt voor een normaal leven voor iédereen.
"Ja wij zien echt een patroon", zegt Jeroen van de Koppel van HandicapNL. "Reizen met het openbaar vervoer is al een uitdaging, maar zeker als je gehandicapt bent. Je hebt niet de garantie dat je daadwerkelijk van A naar B komt. We gaan deze reacties verzamelen en willen het gesprek aan met de NS."

Aangifte

De NS zegt op haar beurt het ontzettend vervelend te vinden voor mensen die afhankelijk zijn van een lift: "Dat ze vernield zijn door vandalen maakt het extra wrang. Hier hebben we dan ook aangifte van gedaan bij de politie."
Volgens de vervoerder duurt het normaal gesproken maximaal enkele dagen tot een lift op een NS-station of perron het weer doet. Nu gaat daar veel meer tijd overheen door een tekort aan materialen. "Helaas kunnen we daar weinig aan veranderen. Reizigers kunnen contact opnemen met onze klantenservice die samen met hen kijkt hoe zij op hun plek van bestemming kunnen komen, bijvoorbeeld met een taxi."