Stedendriehoek / Rijk van Nijmegen

Flitsbezorgers zorgen voor overlast: 'Je wordt bijna omvergereden'

Een flitsbezorger komt aan bij een darkstore.
Een flitsbezorger komt aan bij een darkstore. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Flitsbezorgers winnen steeds meer terrein in Gelderland en tegelijkertijd zorgen ze voor overlast. Gelderse gemeenten hebben minstens 25 meldingen van overlast ontvangen, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. De vrees van inwoners is dat dit slechts het begin is.
In onze provincie opereren flitsbezorgers in vier steden: Arnhem, Nijmegen, Ede en Apeldoorn. Ze werken vanuit een zogenoemde darkstore: een supermarkt die niet toegankelijk is voor het publiek, maar waar bestellingen worden klaargemaakt. Die boodschappen worden vervolgens meegenomen door een bezorger en afgeleverd bij de klanten thuis. Die koeriers maken daarbij vaak gebruik van elektrische fietsen.

Voetgangersgebied

In Apeldoorn negeren sommige koeriers van het flitsbezorgbedrijf Flink het fietsverbod in de binnenstad. "Flink zit in een zijweg van de Hoofdstraat, dat valt onder het voetgangersgebied. Daar mag je tussen 11.00 en 18.00 uur niet fietsen, maar bezorgers doen dat vaak gewoon wel", zegt Herma van Dorth, bestuurslid van de wijkraad.
Je wordt bijna omvergereden
Hoe meer mensen het fietsverbod negeren, des te meer mensen denken dat ze ook mogen fietsen in de straat. "Als je op de Brinklaan loopt, dan word je bijna omvergereden. Het is heel gevaarlijk."
Herma van Dorth ziet dat er vaak bezorgers fietsen in het voetgangersgebied.
Herma van Dorth ziet dat er vaak bezorgers fietsen in het voetgangersgebied. © Omroep Gelderland
Buurtbewoners vrezen daarnaast dat de overlast nog meer gaat toenemen. Flitsbezorger Gorillas gaat binnenkort ook een darkstore in het centrum van Apeldoorn openen. De hoeveelheid fietsende koeriers in de binnenstad van Apeldoorn wordt dus groter.

Meerdere meldingen

De gemeente Apeldoorn bevestigt dat er 'meerdere meldingen' zijn binnengekomen van het negeren van het fietsverbod. Omdat de meldingen via verschillende kanalen binnenkomen, kan de gemeente niet zeggen hoeveel dat precies zijn.
Bekijk hier welke overlast inwoners van Apeldoorn ervaren:
Flitsbezorgers en darkstores zorgen voor overlast: 'Je wordt bijna omvergereden'
Ook in andere Gelderse steden zijn klachten over flitsbezorgers binnengekomen. In Nijmegen gaat het om vijftien tot twintig meldingen over geluidsoverlast, rookoverlast en fietsbewegingen. De gemeente Arnhem heeft vijf meldingen van overlast gekregen, waarvan enkele gerelateerd aan bezorgdiensten. In Ede is er één melding binnengekomen over het vroege tijdstip van leveren van producten aan een darkstore.

In gesprek met de buurt

Flitsbezorger Flink reageert schriftelijk. "Wij vinden het belangrijk dat naast onze klanten ook de buren en omgeving tevreden zijn", aldus een woordvoerder van Flink. "Klachten over overlast, die we overigens niet vaak krijgen, nemen we heel serieus. Als iemand bij ons aan de bel trekt, kijken we samen naar een oplossing. De afgelopen tijd hebben we geen klachten ontvangen. We zullen de wijkraad uitnodigen om in gesprek te gaan, onder andere over de kennelijk ervaren overlast." Flink attendeert nu al alle bezorgers op fietsverboden in Apeldoorn.
Bedrijven Gorillas en Getir, die op dit moment in Arnhem en Nijmegen opereren, zeggen ook 'alle feedback van de buurt serieus te nemen'. De bedrijven zeggen al maatregelen te hebben genomen om de overlast voor de omgeving te beperken. Zo krijgen koeriers cursussen voor een veilige deelname aan het verkeer en stallen ze hun scooters en e-bikes binnen in de darkstore.

Darkstores verbannen?

Toch is de toekomst van flitsbezorgers onzeker. Apeldoorn vindt darkstores 'niet passen in de binnenstad'. De gemeente heeft in februari een tijdelijk besluit genomen om te voorkomen dat flitsbezorgers zich overal kunnen vestigen. Apeldoorn werkt nu de regelgeving voor de lange termijn uit. Ook in Arnhem en in Nijmegen is het beleid omtrent flitsbezorgdiensten in ontwikkeling.