Rijk van Nijmegen

Belangrijke astrofysicaprijs voor hoogleraar Radboud Universiteit

Conny Aerts
Conny Aerts © Nils Lund
NIJMEGEN - Hoogleraar Conny Aerts van de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft de Kavli-prijs voor astrofysica gewonnen. Dat meldt de NOS.
De tweejaarlijkse Noorse prijs is na de Nobelprijs een van de belangrijkste wetenschapsprijzen. De Vlaamse deelt de prijs van 1 miljoen dollar (938.000 euro) met haar Deense collega Jørgen Christensen-Dalsgaard en de Amerikaan Roger Ulrich.

Onderzoek naar sterbevingen

Aerts, die ook verbonden is aan de universiteit van Leuven en lid is van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, doet onderzoek naar sterbevingen. "Sterren zijn gasbollen en sommige daarvan hebben echt bevingen, net zoals de aarde bevingen heeft", zei ze in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Bevingen van de aarde laten seismologen zien wat er aan fysica en chemie in onze planeet zit. Ik doe dat voor sterren op dezelfde manier. Daaruit halen wij heel veel informatie."
De Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie noemt haar werk "baanbrekend". Haar onderzoek heeft "een schat" aan nieuwe ontdekkingen opgeleverd over de massa, omvang, chemische samenstelling en leeftijd van sterren.

Gefascineerd door sterren

Aerts was als kind al gefascineerd door de sterren. "Onderschat nooit de nieuwsgierigheid van een kind, zeg ik altijd. Ik woonde op het platteland en zat altijd al naar de sterren te kijken en wilde al weten: wat gebeurt er dan binnen die sterren? Daar heb ik dan mijn beroep van gemaakt." Ze hoopt dat de aandacht die ze krijgt meisjes en jonge vrouwen inspireert. Ze wil een rolmodel zijn, zei ze tegen VRT Nieuws.
De uitreiking van de prijs vindt begin september plaats in Oslo.