Achterhoek / Gelderse Vallei

'Speurtochtman' lokt jongetjes: drie jaar cel geëist

De man lokte de jongens weg van hun plek.
De man lokte de jongens weg van hun plek. © Pixabay
ZUTPHEN - Tegen een 47-jarige Arnhemmer is drie jaar cel geëist, waarvan twee jaar voorwaardelijk, voor het plegen van ontucht met tientallen jonge jongens. In werkelijkheid zijn er veel meer slachtoffers, stelt de officier van justitie donderdag. "De zaak gaat vandaag over 27 slachtoffers. Maar in werkelijkheid zijn er veel meer. Verdachte heeft gezegd dat er misschien wel 110 incidenten zijn."
De verdachte sprak de kinderen altijd aan op speelplekken die uit het zicht liggen, een bos of een grasveldje. Na het contact vertelden de jonge jongens hun ouders wat er was gebeurd. Onder meer in Doetinchem, Ede, Nunspeet, Arnhem en Nijmegen deden ouders aangifte. Omdat de Arnhemmer continu dezelfde handelwijze gebruikte, liep hij in 2016 tegen de lamp.

Voorkeur voor 12-jarigen

De man vertelde donderdag in de rechtbank in detail over hoe hij te werk ging. "Ik was met voorbedachten rade bezig, ik dacht als ik het zo goed mogelijk voorbereid, dan kan ik de schade voor de kinderen beperken." Hij noemt zichzelf pedofiel. "Ik val helaas op niets anders dan kinderen in de 12–jarige leeftijd."
De man sprak altijd twee of meerdere jongetjes tegelijk aan met een verhaal over een speurtocht. “Zij verzonnen opdrachten voor mij en ik voor hen.” De man daagde de kinderen uit, door bijvoorbeeld te vragen of ze een vuurtje uit wilden plassen. Het doel van de verdachte was om het geslachtsdeel van de kinderen te zien. De rechter wil weten: "Waarom?"

Verder en hoger plassen

“Natuurlijk zit er een wens van mij achter, en manipulatie. Het contact was, hoe fout het ook klonk, leuk." De verdachte gaf altijd tips waardoor je verder en hoger zou kunnen plassen. Zo zou hij de kinderen ertoe hebben aangezet om zichzelf te betasten, wat de verdachte zelf demonstreerde. Als de kinderen hem nadeden, maakte hij stiekem naaktfoto's.
"De verdachte was gefocust op de blote geslachtsdelen, letterlijk het bloot geven aan hem", concludeert de officier van justitie donderdag.

Diepe schaamte bij slachtoffers

Veel kinderen hebben nog steeds last van wat hen is overkomen. Ze slapen slecht en schamen zich. Dat vertellen de ouders in een brief. "U hebt onze zoon op zijn tiende jaar zeer ernstig beschadigd. Door uw handelingen is hij in aanraking gekomen met ontuchtige, seksuele handelingen, die ook nog zijn gefilmd. Onze zoon schaamt zich diep."
Een andere moeder vertelt: "De tranen schieten me weer in de ogen als ik eraan denk. Tot de dag van vandaag is de vraag of er beelden van mijn zoons rondgaan, is het bij pedofielen terechtgekomen? Staat hij herkenbaar in beeld? Dit zal nooit een afgesloten hoofdstuk zijn."
De ouders willen dat de Arnhemmer lang achter de tralies verdwijnt. Ook eisen sommigen van hen een schadevergoeding voor de immateriële schade.

'Dit mag nooit meer gebeuren'

De man vindt het 'heftig' om te horen wat ouders en kinderen vertellen. Hij betuigt spijt in de rechtbank. "Dankzij de aangiften kan ik de verhalen door de ogen van kinderen en ouders zien. Dit mag en zal nooit meer gebeuren."
De man ondergaat inmiddels therapie. Hoewel hij zijn daden grotendeels bekend, is niet alles wat hem verweten wordt volgens hem juist. De advocaat vraagt de rechter om rekening te houden met de wijze waarop de verdachte zichzelf opstelt en meewerkt aan alle onderzoeken. Ze vraagt de rechtbank om een korte gevangenisstraf.

Dagboek: 'Jachttrofee'

In een dagboek noteerde de 'speurtochtman' wat hij zoal deed met de jongetjes, een document dat uiteindelijk in handen kwam van de politie. Zelf zegt hij over het dagboek: "Dat zit tussen jachttrofee en reflectieboek in. Ik schreef het op om het niet te vergeten."
Op de computer van de man is kinderporno aangetroffen: honderden foto's en video's. Dat zijn deels video's die hij zelf maakte en deels gedownload materiaal. De Arnhemmer zegt nooit iets te hebben verspreid. Volgens de officier van justitie is daar ook geen bewijs voor gevonden.

Pabo en scoutingverleden

De man studeerde in het verleden aan de pabo en werkte jarenlang voor de scouting, maar daar moest hij in 2012 vertrekken omdat hij aan kinderen zou hebben gezeten. "Daarna raakte ik mijn hele netwerk kwijt, op basis van een valse beschuldiging", aldus de verdachte, die zegt dat hij daarna uit zelfmedelijden zijn grenzen heeft opgerekt.
Naast de gevangenisstraf eist de officier van justitie ook een werkstraf van 240 uur uur en een schadevergoeding voor diverse ouders en kinderen.
De uitspraak volgt over veertien dagen.