Arnhem en omstreken

Tweehonderd Oekraïners verruilen opvangschepen voor Presikhaaf

De twee riviercruiseschepen in Arnhem, waar vluchtelingen worden opgevangen.
De twee riviercruiseschepen in Arnhem, waar vluchtelingen worden opgevangen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat in de wijk Presikhaaf een opvangplek maken voor tweehonderd vluchtelingen uit Oekraïne. De Oekraïners worden nu nog opgevangen op twee Rijncruiseschepen aan de Rijnkade, maar een van die schepen moet in september weer gebruikt worden voor toeristische tochtjes.
De nieuwe opvanglocatie is in een voormalig schoolgebouw bij de velden van voetbalclub Eendracht. Omwonenden die vlak naast de opvanglocatie wonen voelen zich overvallen door het besluit.

Vooral vrouwen en kinderen

In het gebouw komt vanaf begin september plek voor honderd Oekraïners, vooral vrouwen en kinderen. Ook worden er op het terrein vier woon-units van ieder drie etages op het terrein gezet. De opvang is voor onbepaalde tijd.
Woensdagavond gaven diverse omwonenden aan dat ze zich overvallen voelen door het besluit van de gemeente. Men vraagt zich onder meer af of tweehonderd mensen op één plek niet teveel is. Sommige bewoners willen zwart op wit van de gemeente dat na de opvang van de Oekraïners geen vaste opvanglocatie komt. Ze gaven ook aan dat er op het schoolgebouw geen woonbestemming zit.

Volgens RIVM-norm niet geschikt

Volgens een van de omwonenden is het terrein volgens RIVM-normen niet geschikt voor bewoning, omdat het op vijftig meter van de N325 bij het Velperbroekcircuit ligt. Ook geldt de grond als vervuild.