Arnhem en omstreken

Links college Arnhem bepaald niet divers: 'Dat kan echt wel beter'

Het Arnhemse wethoudersteam dat zich woensdagmiddag presenteerde.
Het Arnhemse wethoudersteam dat zich woensdagmiddag presenteerde. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het nieuwe Arnhemse college blinkt qua samenstelling niet bepaald uit in diversiteit, ziet zij zelf ook. Van de zeven wethouders zijn er vijf man en hoewel Nermina Kundic uit Bosnië en Herzegovina komt, is er niemand van kleur of met een niet-westerse achtergrond. En dat is opvallend, met misschien wel het meest linkse college ooit, met daarin partijen die zich graag laten kenmerken door diversiteit en gelijke kansen hoog in het vaandel te hebben.
Zo diende GroenLinks, die als grootste partij in het college zit, de afgelopen jaren regelmatig voorstellen in om dat te bevorderen en discriminatie tegen te gaan. Waarom dan niet zelf het goede voorbeeld geven? De diversiteit die je in de stad ziet, is inderdaad groter dan we nu bij de kandidaat-wethouders zien, erkent fractievoorzitter Mark Coenders. Hij zegt dat ook liever anders te hebben gezien.
Elk van de zes coalitiepartijen gaat over zijn eigen kandidaten die zij voor willen dragen, legt Coenders uit. Hij wijst erop dat er verschillen zijn in leeftijd en achtergrond binnen het wethoudersteam. "Maar de verschillen in afkomst kunnen inderdaad echt wel beter."

'Moeten afspiegeling zijn'

Is het feit dat de beste kandidaat die partijen menen voor te moeten dragen in veel gevallen toch weer een blanke man blijkt te zijn, juist niet wat misgaat op veel plekken waardoor dit soort zaken maar niet doorbroken worden? "Dat kan ik eigenlijk alleen maar onderschrijven", geeft Coenders toe. "Dat is ook de grote opdracht die wij in de politiek als geheel hebben, en die neem ik ook persoonlijk, om daar de komende jaren veel meer werk van te maken." Dat moet veel beter, realiseert Coenders. "Wij willen een afspiegeling zijn van de hele stad."
Ook GroenLinks zelf draagt als tweede kandidaat met Paul Smeulders een blanke man voor. "Inderdaad", reageert Coenders. "We moeten dus echt iets doen aan die diversiteit in de politiek. Ik hoop dat dat in de toekomst ook zorgt voor andere samenstellingen. Belangrijk is in elk geval dat we alle perspectieven meenemen. Daar gaan we keihard aan werken."

'Keuze van partijen'

Volt heeft zelfs als voorwaarde binnen de partij dat er alleen deelgenomen mag worden aan verkiezingen, als de helft van de lijst uit vrouwen bestaat. Toch neemt de partij nu plaats in een weinig divers college en draagt zelf met Maurits van de Geijn ook een blanke man voor. "De diversiteit in het college is inderdaad gering", ziet Van de Geijn zelf ook. "Dat is nu eenmaal de keuze die elke partij zelf heeft gemaakt."
Is de uitleg dat een partij dus kennelijk in de meeste gevallen geen betere kandidaat heeft dan een blanke man, niet wat makkelijk? "Dat is misschien een makkelijke uitleg, maar ik kan niet in de kandidaten kijken waar partijen uit hebben kunnen kiezen. Ook binnen mijn eigen partij weet ik niet wie de andere kandidaten waren."

'Niet verontschuldigen voor man zijn'

Ook Van de Geijn vindt dat meer diversiteit 'hartstikke goed zou zijn'. "Dat is nu niet zo. Ik kan er zelf ook weinig aan doen dat ik ben wie ik ben en dat Volt mij heeft voorgedragen als wethouder", stelt Van de Geijn die aangeeft zich natuurlijk niet te hoeven verontschuldigen voor het feit dat hij toevallig blank en man is. "Daar kan ik ook weinig aan veranderen."