Achterhoek

'Je bent een rijdende bom', kritiek op vullen jerrycans met benzine

In Duitsland een jerrycan extra tanken is aantrekkelijker geworden.
In Duitsland een jerrycan extra tanken is aantrekkelijker geworden. © ANP
EMMERICH AM RHEIN - De hoge benzineprijzen in ons land maken mensen creatief. Wim gooide in Elten zijn tank én zijn drie jerrycans vol, zodat hij weer even vooruit kan. Sommige mensen vinden het een goed idee, maar de meesten zijn zeer kritisch en zetten vraagtekens bij de veiligheid.
"Groot gelijk met die belachelijke prijzen hier", zegt Anja in een reactie op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland. "Dan ga ik dan ook eens doen!", zegt Chiem. "Ik snap hem wel", laat Bianca weten. Ook Daniëlle vindt het een goed plan: "Dat had ik ook gedacht, hier in Nederland is het niet meer te betalen."
Rika snapt de denkwijze van Wim ook wel, maar vraagt zich af of hij er wel goed over nagedacht heeft. "Ik snap hem helemaal maar, vind het wel gevaarlijk. Zo kunnen er ernstige ongelukken gebeuren, met dank aan onze regering die ons veel te veel laten betalen voor de benzine."
Dat lijkt de mening van de overgrote meerderheid. In totaal reageerden meer dan zevenhonderd mensen op het verhaal van Wim en velen redeneren net als Rika.

'Niet echt slim'

Ook Anne vindt het maar gevaarlijk om met jerrycans in een auto rond te rijden. "Oeps. Het is misschien wel goedkoper, maar niet echt slim! Een bom in je auto." Metty denkt er hetzelfde over. "Ik vind dat zo gevaarlijk. Je zult maar een aanrijding krijgen. En de boel komt in brand te staan. Dat is het mij niet waard." Marga vult aan: "Lekker gevaarlijk, als er een auto achterop knalt ben je de sigaar."
Wietske vraagt zich ook af waar die jerrycans komen te staan, wanneer je eenmaal thuis bent. "En nu thuis in het schuurtje of de bijkeuken opgeslagen? Zou niet graag zijn buurvrouw zijn."
Wat zijn de regels?
Volgens de ANWB is het niet verboden om jerrycans in Duitsland te vullen en daarmee naar Nederland te rijden. Er zitten wel voorwaarden aan. Zo mogen de jerrycans niet groter zijn dan 60 liter en moeten ze goedgekeurd zijn voor het doel waar je ze voor gebruikt. De maximale mee te nemen hoeveelheid is 240 liter.