Noord-Veluwe / Stedendriehoek

Henk (79) fietst dagelijks 30 kilometer met een kapotte knie

Henk Velthoen bij de start van de nieuwe doortraproute in Vaassen
Henk Velthoen bij de start van de nieuwe doortraproute in Vaassen © Omroep Gelderland
VAASSEN - Met zijn bijna 80 jaar zit Henk Velthoen nog lang niet achter de geraniums. De Epenaar fietst dagelijks 20 tot 30 kilometer. Dat doet hij mét een kapotte knie. “Hiermee voorkom ik dat ik een kunstknie nodig heb.”
Door te fietsen blijven ouderen zoals Henk langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Daarom startte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het initiatief 'Doortrappen'. Er zijn steeds meer doortraproutes; waaronder dertien in Gelderland. Het zijn veilige fietsrondjes van 20 tot 25 kilometer met ruime paden, rustige wegen en overzichtelijke kruispunten.
Deze woensdag opende in Vaassen, in Henks gemeente Epe, een nieuwe doortraproute. Dat stemt hem vrolijk. “Het is een mooie route”, concludeert de fietsfanaat. “Lopen gaat niet zo goed meer. Maar fietsen gaat nog fantastisch. Daardoor blijven mijn spieren sterk en hoef ik geen operatie aan mijn knie.”

Gewone fietspaden 'te link'

Dat de 'normale' fietspaden in zijn gemeente niet altijd even goed zijn, weet Tjada Amsterdam van de Fietsersbond in Epe. “Ze zijn niet breed genoeg. Vaak liggen geasfalteerde delen naast een zandweg. Er staan paaltjes tussen om dat af te scheiden, maar dat is gewoon te link.”
De doortraproute in Vaassen start bij Kasteel Cannenburch
De doortraproute in Vaassen start bij Kasteel Cannenburch © Omroep Gelderland
Daarom leidt de nieuwe doortraproute in Vaassen voornamelijk langs landbouwweggetjes “Daar is het lekker rustig. En die zijn wat breder dan fietspaden.” De Fietsersbond noemt dat een voordeel. Omdat er relatief veel ongelukken gebeuren met senioren op e-bikes. “Met deze seniorproofroutes proberen we mensen op de fiets te houden.”
Zestigplussers weten de doortraproutes goed te vinden. Uit een Nijmeegs onderzoek van het Mulier Instituut, dat deze maand werd gepresenteerd, blijkt dat het de grote meerderheid van de gemeenten lukt om ouderen te bereiken. Op activiteiten van 'Doortrappen' wordt door deelnemers overwegend enthousiast gereageerd. Vanwege praktische tips die ze krijgen, de goede sfeer en de sociale contacten die ze opdoen.
Dat de fietsritjes bij voorkeur langs natuurschoon gaan, valt bij Henk in goede smaak. Zijn elektrische fiets trapt hij het liefst door de bossen. Sinds z'n pensionering slaat hij geen dag over. Weer of geen weer. “Bij een stortbui schuil ik wel even”, beaamt hij. “Ik geniet ervan dat de bomen elke dag anders zijn.”
Met de slogan 'Veiliger fietsen tot je 100ste' hoopt de Fietsersbond veel senioren op een tweewieler te houden. In Gelderland kunnen ze 'Doortrappen' in onder meer Apeldoorn, Arnhem, Doesburg, Doetinchem Putten, Renkum en Twello. Ondanks zijn slechte knie denkt de 79-jarige Henk nog lang niet aan stoppen. 'Ik blijf fietsen totdat ik niet meer ademhaal. Want dat fietsen vind ik fantastisch mooi.”