Stedendriehoek

Linda gaat tuinieren bij het vernieuwde Paleis het Loo

Linda neemt een kijkje bij Paleis Het Loo.
Linda neemt een kijkje bij Paleis Het Loo. © Omroep Gelderland
APELDOORN - In Linda breekt UIT! laat ik, Linda Geerdink, zien wat er allemaal te doen is in Gelderland. Deze week krijg ik een exclusieve rondleiding in Paleis Het Loo. Na vier jaar verbouwen is het paleis namelijk weer toegankelijk voor publiek.
Ik ben er schandalig genoeg nog nooit geweest, maar ik voel me meteen thuis. Ik voel me de koning te rijk als ik op plekken mag lopen, waar het publiek voorheen niet mocht komen... Dat gevoel is in een keer weg als ik de hoveniers moet helpen om de paleistuin zomerklaar te maken. Maak ik niks stuk? Gaat het niet opvallen als ik de nieuwe planten asymmetrisch in de tuin zet?
Bekijk hier de video:
Linda krijgt een exclusieve rondleiding in Paleis Het Loo
Wat heb ik genoten van mijn bezoek aan dit paleis. Ik heb me staan vergapen aan alle pracht en praal. Maar ik heb me ook verbaasd over de hofhouding en daarmee doel ik op het huidige personeel van Het Loo. Zij moeten zich houden aan strenge protocollen en mogen nergens aanzitten. Terwijl het zo ontzettend uitnodigt om even op de troon in de eetzaal te gaan zitten om te genieten van de gedekte tafel. Of om neer te strijken op het karmijn rode bed van prinses Mary.
Een kijkje in de zitkamer van koningin Emma.
Een kijkje in de zitkamer van koningin Emma. © Omroep Gelderland
Er zijn maar zes mensen in het paleis die aan de inventaris mogen zitten indien nodig en dat zijn de conservatoren. Zij zijn verantwoordelijk voor het behoud van de collectie.
De conservatoren zijn verantwoordelijk voor het behoud van de collectie.
De conservatoren zijn verantwoordelijk voor het behoud van de collectie. © Omroep Gelderland
De tuinmannen van Het Loo hebben de pittige taak om zes en een halve hectare paleistuin te onderhouden en ik mag ze helpen! Ik heb geen groene vingers, maar weet nu wel hoe ik planten moet opbinden en hoe je biologisch bestrijdingsmiddelen uit kunt zetten. Bovendien groeit er over een paar jaar een plant van mijn hand in de tuin van Paleis Het Loo. Wie kan dat nou zeggen?!
Linda plant een zeventiende-eeuwse struik.
Linda plant een zeventiende-eeuwse struik. © Omroep Gelderland
Wil je ook je handen uit de mouwen steken bij Paleis Het Loo? Komend weekend kun je tijdens Mary's markt zelf borduren of geurbuidels maken. Gewoon een bezoek aan het paleis plannen kan natuurlijk ook. En wil je alvast in de stemming komen? Bekijk dan hier de nieuwste video van Linda breekt UIT!