Gelderland

Politie trots op stoppen crimineel netwerk: 'Dit is enorm groot'

De politie heeft een crimineel netwerk gestopt.
De politie heeft een crimineel netwerk gestopt. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Het cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland is enorm trots dat ze een online crimineel netwerk hebben gestopt. "We hebben er hier met zes man aan gewerkt, maar ook samengewerkt met andere landen. Dit is enorm groot en samen hebben we een prachtig resultaat geboekt", zegt politiechef Michel de Roos.
De politie maakte maandag bekend dat het cybercrimeteam een 'groot succes' heeft geboekt met het platleggen van een online netwerk dat malware (FLuBot) verspreidde. Met FluBot kunnen criminelen via sms'jes een hoop gegevens van telefoons stelen. Dat kan nu niet meer.
"Dat netwerk ligt helemaal stil. Er waren 10.000 telefoons aan gekoppeld die ook weer andere telefoons hadden kunnen besmetten. In totaal zouden die telefoons zo'n 6.500.000 berichten per week verspreiden. Daarmee zouden persoonlijke gegevens als een identiteit, bankgegevens en wachtwoorden buitgemaakt kunnen worden. Die gegevens zijn nu niet meer beschikbaar voor de criminelen en ze kunnen de FluBot-malware niet verder verspreiden", legt De Roos uit.

'Zeer veel ellende voorkomen'

De politiechef is daar heel trots op. Vooral omdat dit onderzoek in Nederland, sterker nog, in Oost-Nederland, begonnen is. Daar is de techniek bedacht om dit netwerk te stoppen. "Binnen ons cybercrimeteam zitten techneuten met zeer veel kennis over malware. Maar we hebben internationaal nauw samengewerkt. Doordat we 10.000 telefoons hebben kunnen ontkoppelen van criminelen, hebben we zeer veel ellende kunnen voorkomen. Daar ben ik zeer trots op, ook om het feit dat het in Nederland is gestart."
Het is ook niet zomaar een resultaat, zegt De Roos. "Het succes is gigantisch. Het is misschien niet te vergelijken met onderzoeken in de fysieke wereld. Maar als je naar deze aantallen kijkt en wat er met die gegevens kan gebeuren, dan is dit enorm."

Slachtoffers

Wat wij als burger meteen merken van deze actie is niet heel duidelijk. "Op korte termijn misschien niet zoveel. Maar alle buitgemaakte gegevens worden verkocht op de langere termijn. Ook in Oost-Nederland zijn er al slachtoffers. Je merkt vanzelf dat er wat met je betaalrekening gebeurt, of dat je identiteit wordt gebruikt. Dan ben ik er trots op dat we dat nu hebben kunnen beëindigen."