Achterhoek

Na jaar vertraging tóch groen licht woningbouw in Vragender

De nieuwbouwlocatie aan de Kapelweg.
De nieuwbouwlocatie aan de Kapelweg. © Google Maps
VRAGENDER - Bijna een jaar nadat het nieuwbouwplan aan de Kapelweg in Vragender werd afgeschoten, komt er nu tóch groen licht voor de bouw van tien woningen. De gemeente Oost Gelre neemt nu wél de kosten (82.000 euro) voor het veilig stellen van de archeologische resten in de grond op zich.
Dat bedrag haalt de gemeente uit de pot reserve grondexploitatie, maar een jaar geleden weigerde wethouder Karel Bonsen dat nog. Destijds moesten de huizenkopers voor die kosten opdraaien en daar ging een meerderheid van de gemeenteraad niet mee akkoord. "Het plan kwam even stil te liggen en de uitkomst van zeg maar de tweede termijn is dat het nu wel doorgaat", zegt Bonsen.

Niet dieper dan 60 centimeter

De gemeente heeft archeologisch onderzoek laten uitvoeren en daaruit blijkt dat er mogelijk resten onverbrand bot en resten van bewoning in de bodem zitten. Dit betekent dat de schop niet dieper dan 60 centimeter de grond in mag. Voor woningbouw levert dit problemen op, omdat de fundering of riolering vaak dieper komt te liggen.
Er moet dus dieper worden gegraven waarbij men kan stuiten op archeologische resten. Die moeten veilig worden gesteld. Het verhalen van die kosten op de toekomstige bewoners leverde een storm van protest op; niet alleen van de gemeenteraad, maar ook binnen de gemeenschap Vragender. Jongeren willen graag in Vragender blijven wonen en waren des duivels dat de kopers voor die 82.000 euro moesten opdraaien.
Die beslissing is nu teruggedraaid. "Je hebt te maken met vaste grondprijzen en dan is dit wel vaker het geval", zegt Bonsen over het geschil over de kosten. "Er hadden natuurlijk een paar woningen bij kunnen komen, maar dat wilde men in Vragender niet. Dan zouden er te weinig kavels overblijven."